Citeste Testamentul Mitropolitului Bartolomeu Anania. "Las totul Fundatiei"


Ultimul update: Sambata 05 Mai 2012 22:31
Data publicarii: Vineri 04 Februarie 2011 11:09
Categorie: Stiri Sociale
Bartolomeu Anania

Bartolomeu Anania si-a dorit la carma Mitropoliei un "urmas vrednic si demn, credincios Bisericii Ortodoxe, responsabil, integru, adversar al coruptiei", care "sa continue si sa desavarseasca" proiectele incepute de el. Intreg testamentul, in articol.

"Cer iertare tuturor celor carora le-am gresit, intr-un fel sau altul, asa cum si eu, la randu-mi, ii iert pe toti cei care, cu voie sau fara voie, mi-au gresit. Declar ca nu am copii, iar parintii imi sunt decedati. Numesc executor testamentar, in baza articolului 910 si urmatoarele din Codul Civil, pe preotul Bogdan Ivanov, actualul meu secretar de cabinet, caruia ii incredintez spre executare acest testament. Orice testament anterior acestuia devine nul si neavenit"

Testamentul Mitropolitului a fost scris in urma cu doi ani. 

"La carma Mitropoliei imi doresc un urmas vrednic si demn, credincios Bisericii Ortodoxe, responsabil, integru, adversar al coruptiei de orice fel si sub orice forma, care sa continue si sa desavarseasca ceea ce am inceput eu", scrie in testamentul lasat de Mitropolitul Clujului.

Urmasul lui Bartolomeu ar trebui sa continue cateva proiecte: pictarea catedralei in tehnica mozaic, Radio Renasterea, Revista Tabor, Fundatia "Mitropolitul Bartolomeu", Policlinica "Sfantul Pantelimon", continuarea lucrarilor la mozaicurile din Biserica "Schimbarea la Fata" din Cluj-Napoca, sub coordonarea pictorului si teologului italian Marko Ivan Rupnik, canonizarea si cultul Sfantului Pahomie de la Gledin, canonizarea si cultul Sfintilor Martiri Nasaudeni si Gradinita "Sfantul Stelian".

"Las toate drepturile mele de autor Fundatiei «Mitropolitul Bartolomeu», pe care am infiintat-o, din economiile proprii, pentru a oferi burse tinerilor merituosi, dar lipsiti de posibilitati materiale. Vreau ca drepturile mele de autor de pe urma Bibliei, la diortosirea careia am lucrat 11 ani, sa revina Fundatiei «Mitropolitul Bartolomeu». Doresc ca Fundatia «Mitropolitul Bartolomeu», al carei fondator sunt, sa imi duca mai departe memoria, sa nu fie niciodata desfiintata, sa nu-i fie schimbat scopul principal pentru care a fost infiintata, iar banii si intregul ei patrimoniu sa nu poata fi folosit in alte scopuri de catre nimeni", se mai arata in testament.

IPS Bartolomeu mentiona ca dorea sa fie inmormantat "in groapa de pamant reavan" si ca nu voia sa i se acorde distinctii post mortem, de niciun fel.

Banii raman Fundatiei

"Fiind calugar de la varsta de 20 de ani, am renuntat la orice fel de mostenire de la parintii mei, totul revenindu-le copiilor si nepotilor lor. Economiile mele banesti din ultimii ani, depuse in conturile mele de la banca sau in casa de fier pentru eventualele trebuinte medicale si aflate, sub semnatura si cheie, in grija arhidiaconului Gavril Varva, vor fi transferate in contul Fundatiei «Mitropolitul Bartolomeu»"

Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, a murit luni. El a fost inmormantat, joi, in cripta ierarhilor de sub Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca.

Sursa: Mediafax

Mii de oameni au participat la inmormantarea IPS Bartolomeu Anania. Video
Paturca: Va conjur sa ma ardeti. Gandul cel mai bun e pentru fiul meu
VIDEO PROTVPLUS.RO