Locul din Romania unde in 2015 se mai vorbeste cu "Sa traiti, tovarase". Tabloul cu Ceausescu e la loc de cinste
Daca vreti sa retraiti amintirile din perioada comunista sau sa va faceti o idee despre cum au trait parintii si bunicii vostri, o puteti face la Timisoara, unde s-a deschis Muzeul Consumatorului Comunist
Muzeul este de fapt o locuinta cu trei camere, baie si bucatarie, unde au fost aranjate, ca in anii 70- 80, obiectele si produsele folosite atunci de toata lumea, de la papusile Aradeanca, vestitele sticle de lapte sau borcanele de iaurt, pana la sacosa de rafie, televizoarele alb-negru sau discurile de vinil. Se pot vedea si celebrele tablouri cu Ceausescu, care inainte de 1989 se gaseau in orice institutie
„Sa traiti, tovarasa! Buna seara, tovarase! Ma bucur ca te-ai tuns!" Asa sunt intampinati vizitatorii la intrare. Urmeaza o calatorie in trecut. Unii regasesc cu nostalgie obiectele copilariei, altii se uita la expozitie cu inima stransa. De pilda, un pensionar care se uita la ambalajele de bauturi: ”Bachus, da. Asta am consumat. Asta, Mures, da. Era un spumant bun. Sunt amintiri urate. Mie mi se intoarce stomacul"
Apartamentul comunist este de fapt o bucata din trecutul nostru recent, pe care, spun proprietarii - ar fi pacat sa-l pierdem fara urma. Astfel de recuperari tin de istoria mentalitatilor si exista in multe orase mari din Europa de Est.
Cel care a avut ideea acestui mic muzeu comunist este Ovidiu Mihaita - regizor la un teatru din Timisoara. Ajutat de prieteni, colegi si familie a reusit sa stranga, timp de cinci ani tot ce au gasit prin pietele de vechituri, podurile oamenilor ori chiar de pe strada.
„Eu strangeam discuri cand eram copil, ascultam si muzica, si povesti pentru mine asta inseamna”, spune Ovidiu Mihaita. „Pentru multi sunt jucarii, pentru unii pestele de pe televizor, bibelouri. Deci e o chestie variata. Sunt cateva chestii definitorii, de exemplu sticla de lapte care apare ca laitmotiv si-n clipuri musicale, reclame. E mai mult un fel de recuperare a memoriei, eu asa o numesc"
Muzeul se poate vizita de la 9 dimineata la doua noaptea, iar intrarea este gratuita.
Sursa: Pro TV
Etichete: timisoara, produse, muzeu, istorie, comunism, consumatori, Nicolae Ceaușescu, amintiri,
Dată publicare:
18-05-2015 13:07