Scriitorul care a ajuns sa fie turnat la Securitate de un personaj dintr-un roman al sau. Denunt in revista "Arici Pogonici"
Azi e studiat in manualele de scoala, dar acum mai bine de jumatate de veac era considerat periculos pentru societate. Dan C. Mihailescu prezinta azi un volum despre modul in care era spionat si turnat Marin Preda
“Marin Preda in arhivele Securitatii”, volumul Ioanei Diaconescu realizat pe baza documentelor din arhiva CNSAS, prezinta o poveste fascinanta. Celebrul scriitor a fost urmarit din 1950 pana la moartea sa de serviciul secret comunist, deoarece era considerat imprevizibil si incontrolabil.
Potrivit cartii, Securitatea era atat de reticenta fata de Marin Preda incat in anii ’50 recomanda chiar ca acesta sa fie internat intr-o colonie de munca pentru a i se scoate gargaunii din cap. Sotia lui era reclamata ca “il alimenteaza cu romane din Occident” si chiar si revista pentru copii “Arici Pogonici” era implicata in urmarirea marelui scriitor. Securitatea a ajuns sa comande si articole critice in Rusia impotriva autorului “Morometilor”:
Cat despre cei care il turnau, acestia erau intr-un numar impresionant, dar cel mai celebru este confratele lui Marin Preda, Ion Caraion, care a ajuns modelul eroului din “Cel mai iubit dintre pamanteni”. Astfel ca scriitorul a ajuns sa fie victima unui personaj de-al sau.