Klaus Iohannis vrea un muzeu al comunismului in Romania. "Este nevoie de reconcilierea noastra cu istoria"
Presedintele Klaus Iohannis isi doreste un muzeu al comunismului, in Romania.
Seful statului a facut aceasta propunere, luni, dupa ce a vizitat, la Popesti-Leordeni, arhivele fostei Securitati. Iohannis s-a interesat de dosarele care contin detalii despre deportarea sasilor din Romania, dar si despre cazul unui detinut politic, mort in temnitele comuniste, in anii '50.
Pentru a evita greselile trecutului, este nevoie de un muzeu al comunismului de unde romanii, mai ales cei tineri, sa afle ce a insemnat acest regim totalitar, este de parere presedintele Iohannis.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Nu am reusit sa cunoastem suficient de bine istoria noastra recenta si vorbesc aici, desigur, de anii comunismului. Este nevoie de o studiere mult mai atenta si, in final, de reconcilierea noastra cu istoria noatra recenta. Acest lucru nu s-a intamplat pana acum si fara aceasta etapa, este greu de crezut ca putem trece pur si simplu mai departe".
Etnic german, presedintele s-a interesat si de notele securitatii cu privire la deportarea sasilor din Romania. Dosarul unui fost detinut politic din anii '50 i-a atras insa atentia lui Klaus Iohannis. Este cazul inginerului Emil Calmanovici, condamnat la munca silnica pe viata, in 1954. Modul in care acesta incerca sa comunice cu familia spune totul despre ororile regimului trecut.
Claudiu Secasiu, membru al Colegiului CNSAS: "Este vorba despre bucati din propria tinuta de penintenciar. Sunt bucati de camasa pe care scria mesaje catre familie dar care au fost interceptate de securitate si nu au ajuns la destinatar".
Mesajele transmise pe bucati de zeghe, scrise de unul dintre cei mai bogati romani ai perioadei interbelice, ar fi trebuit sa ajunga la familia sa, numai ca paznicul era omul securitatii. Apropiat al lui Lucretiu Patrascanu, Emil Calmanovici a intrat in greva foamei si a murit in 1956, in temnita de la Aiud.
Potrivit cercetatorilor CNSAS, in cele 3 milioane de dosare aflate in arhiva de la Popesti Leordeni sunt multe alte cazuri cutremuratoare. Pentru modernizarea arhivei, Klaus Iohannis le-a promis angajatilor sprijin financiar.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, romania, comunism, detinuti,
Dată publicare:
26-01-2015 18:15