"Palatul dictatorului blestemat". Cum e vazuta Casa Poporului de un jurnalist strain intr-un reportaj realizat pentru CNN
John Malathronas, un cunoscut jurnalist de turism, a plecat pe urmele lui Nicolae Ceausescu in Bucuresti iar reportajul sau despre Casa Poporului, numit "Palatul dictatorului blestemat" a ajuns unul dintre cele mai populare materiale pe site-ul CNN.
"Nicaieri acest proces ( n.r. caderea comunismului in Europa de Est) nu a fost atat de sangeros si de dur precum in ultimul act al domino-ului revolutionar: caderea lui Ceausescu, dictatorul care si-a condus tara pentru binele lui si al familiei sale, precum un stapan feudal.
In prezent, in Bucuresti te poti alatura unui tur care trezeste amintiri dintr-o epoca dispretuita si care spune povestea ultimelor zile ale comunismului in Romania. Turul incepe in grandiosul Palat al Parlamentului, o amintire constanta a megalomaniei liderului comunist.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit ghidului, aceasta este a treia cladire din lume ca volum dupa piramica azteca de la Teotihuacan si cladirea de asamblare a rachetelor spatiale de la Cape Canaveral din Florida" povesteste jurnalistul in reportajul preluat de CNN.
"Cum s-a nascut acest monstru? Ni se spune ca Ceausescu a profitat de cutremurul din 1977 pentru a rade o mare parte din centrul orasului Bucuresti, a nivelat un deal si a schimbat cursul Dambovitei" explica Malathronas care prezinta mai departe detaliile tehnice despre istoricul constructiei, precum si cladirile si bisericile care au fost distruse pentru a face loc Casei Poporului.
Un prieten roman l-a dus pe jurnalistul britanic si in Piata Revolutiei "unde multimea de oameni s-a strans in decembrie 1989 pentru a da jos regimul" dar si la mormintele initiale, "nemarcate" ale sotilor Ceausescu, "pe care acum nimeni nu vrea sa le mai foloseasca".
Pe final, jurnalistul se arata curios in legatura cu vila lui Ceausescu: "Ce s-a intamplat cu ea?" Este dus in fata cladirii care e acum Ambasada Kuweitului. Apoi povesteste cum paznicii nu l-au lasat sa fotografieze cladirea-fosta vila a lui Ceausescu. "Poate ca Ceausescu si comunismul au disparut, insa impactul lor in mintile oamenilor va lua ceva timp pana va trece", concluzioneaza acesta.