Legume de la noi ajung pe mesele strainilor. Noi importam
Cultivatorii din cel mai mare bazin legumicol din tara, de la Matca, judetul Galati au inceput sa vanda in Lituania, Polonia si chiar in Germania. Si-au facut depozite cu frig si incearca sa atraga si bani europeni pentru a-si dezvolta infrastructura.
In acest timp, hipermarketurile noastre sunt pline cu marfa din Spania, Turcia si Grecia. In schimb, toate tarabele din pietele noastre sunt pline de fructe si legume din import, la preturi de trufandale.
Dupa o viata de cultivat legume, producatorii din Matca si-au dat seama ca, decat sa lupte cu morile de vant de pe pietele romanesti, mai bine ies cu marfa la export. Iar strainii interesati de legumele noastre cu gust, n-au intarziat sa apara.
Pentru export, sunt esentiale insa conditiile de pastrare si de ambalare a legumelor. Producatorii s-au unit si au reusit obtina aprobarea pentru un proiect european in valoare de un milion de euro.
Producatorii galateni nu pot da castraveti decat din martie pana in noiembrie, rosii din mai pana in noiembrie, iar pepeni doar in perioada iunie-septembrie. Culmea, strainii apreciaza asta - e semn ca legumele sunt cultivate natural.
Si la fructe, pe tarabele din piete troneaza importurile. Unele, la preturi care ii fac pe oameni sa se cruceasca, nu sa duca mana la portofel. La Cluj, ciresele costa 35 de lei kilogramul.
Daca ciresele tin recordul pietei, nici alte fructe nu sunt mai accesibile. Strugurii costa 15 lei kilogramul, pepenele galben sau rosu 10, iar capsunile 9 lei - ca s-au mai ieftinit un pic.
Sursa: Pro TV
Etichete: fonduri europene, legume, fructe, exporturi, proiecte,
Dată publicare:
10-05-2011 05:38