Cartofii romanesti sunt pe cale de disparitie. Cum s-a ajuns aici
Incet, dar sigur, punem la cos cartoful romanesc. Putregaiul inelar, lipsa subventiilor, dar si lipsa unei strategii a Ministerului Agriculturii i-au convins pe tarani ca nu merita sa cultive mai mult de 30% din suprafata de anul trecut.
De altfel, in ultimii 20 de ani Romania a pierdut peste 160.000 de hectare de cartofi.
Pentru ca in ultimii 20 de ani am repetat greseli dupa greseli, astazi situatia in cultura cartofului este mai putreda ca oricand. Din uriasul cartof 100% romanesc de odinioara, a mai ramas o copie nereusita a unor soiuri din import. Din ce in ce mai costisitoare.
Spre exemplu, in localitatea Prejmer din judetul Brasov se mai cultiva doar 5% din cartofii de anul trecut. Oamenii au optat pentru sfecla de zahar. E rentabila si subventionata de stat.
Statisticile inca ne pozitioneaza pe locul 3 in Europa ca suprafata cultivata, dar in fapt din '90 incoace nu demonstram nimic. Din 40 de tone de cartofi la hectar, abia mai producem 13. Ne-au depasit bulgarii, polonezii si ungurii.
Ca sa-i imbuneze, ministrul agriculturii anunta ca are 7 milioane lei despagubire pentru agricultorii care si-au pierdut culturile din cauza putregaiului inelar. Asta reprezinta insa doar 4% din productie. Unde sunt celelalte 160.000 de hectare pe care le-a distrus lipsa de implicare si nu putregaiul? Nimeni nu stie.
Aproape 40.000 de tone am cumparat doar in primele 5 luni ale anului trecut din Germania, Austria, Franta, Egipt, Turcia si Israel.