30% din culturile de rosii, ardei si vinete romanesti distruse de frig

Dată publicare: 26-04-2011 07:35
Dată actualizare: 21-10-2012 06:35


Intr-o primavara a scumpirilor primim o veste cat se poate de
proasta: 30% din culturile de rosii, ardei si vinete romanesti au fost distruse de frig.

Agricultorii spun ca n-au avut bani sa incalzeasca serele si dau vina pe minister, de la care n-au mai primit subventii pentru gaz.

Cand doi se cearta, castiga importatorii, care vor umple iar pietele cu legume frumoase si fara gust.

Legumele se "usuca" de la o zi la alta. "Putregaiul" sau fainarea rosiilor a decolorat si ingalbenit frunzele plantelor. Cultivatorii nu au avut bani sa incalzeasca serele si in plus soiurile nostre sunt fragile.

"Daca nu avem soiuri rezistente la noile anotimpuri, ne rezumam la ce cumparam din Bulgaria, Olanda, Turcia, Germania", spune Vlad Gheorghe, presedinte Cooperativa Agricola.

Pentru ca sefii de la Ministerul Agriculturii nu au investit la timpul potrivit un milion de euro in soiuri rezistente la schimbarile climatice, astazi platim de 15 ori mai mult. 30% din 28.000 de hectare de solarii sunt distruse.

In multe zone din sudul tarii temperatura scade noaptea cu 5-6 grade sub media perioadei. Iar fermierii se plang ca de trei ani nu mai iau un leu de la stat pentru consumul de gaz, asa ca in sere e foarte frig.

Rezultatul: legumele cu gust nu mai prind vara si ajungem sa platim in fiecare an 15 milioane de euro pentru niste seminte din Olanda, Bulgaria si Serbia.

"Atatia bani am investit in cercetare. A fost un haos total si am ajuns aici. Din prostie invatam ca avem nevoie de specialisti si un sistem de organizare", spune Adrian Radulescu, secretar de stat Ministerul Agriculturii.

Agricultorii isi vor recupera pierderile prin firmele de asigurari in cazul in care au semnat contracte. Iar noi ceilalti vom manca salata de vinete fara gust cu rosii de plastic.

Cititi si:

Angajare 100% sigura. CV de senzatie scris de un englez de 29 de ani
 


VIDEO PROTVPLUS.RO