Legendele Icoanei Maicii Domnului, purtată în această perioadă prin Galați
Icoana Maicii Domnului, care ține în brațe un prunc fără chip, este purtată în aceste zile prin județul Galați. Iar credincioșii care iau parte la pelerinajul devenit tradiție s-au rugat pentru binele familiei.
Icoana are mai bine de patru secole vechime și a rezistat chiar dacă mănăstirea în care se află a fost afectată de mai multe ori de incendii și de cutremure.
Icoana argintată despre care se spune că îi fereşte pe credincioşi de secetă şi de boli a ajuns duminică la biserica Mavromol din Galaţi. Apoi, preoţii, însoţiţi de enoriaşi, au pornit în pelerinaj până la biserica Precista din oraş, unde icoana a rămas peste noapte.
Alegeri 2024
21:12
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024. S-au închis urnele - peste 9,4 milioane de voturi
21:07
Marcel Ciolacu, după accederea în turul II: ”Cei care au câștigat sunt românii. Așa trebuie să arate o democrație”
21:07
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. EXIT-POLL: Ciolacu și Lasconi în turul doi. Cozi la mai multe secții de votare
20:45
REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024 - primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi
Legendele locului spun că un călugăr venit dinspre Răsărit ar fi adus cu el o icoană şi ar fi ctitorit la Adam, în judeţul Galaţi, o mănăstire, în secolul al 16-lea. Însă documentele istorice arată că a fost sfinţită la mijlocul secolului al 17-lea. Lăcaşul de cult a fost cuprins de flăcări de mai multe ori şi afectat de cutremure, dar icoana în care chipul Pruncului Iisus nu se mai poate distinge a fost salvată de fiecare dată.
Preot Eugen Buruiană, Arhiepiscopia Dunării de Jos: "De la întâi august, icoana Maicii Domnului coboară pe Prut până la Galaţi, până la Dunăre, apoi urcă pe Şiret, pentru că, în pre-ziua hramului mănăstirii Adam, icoana să ajungă din nou acasă!"
Purtarea icoanei prin toate bisericile din judeţul Galaţi este o tradiţie care anunţa sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, prăznuita în 15 august.