Legea medierii a intrat in vigoare. Ce trebuie sa stie romanii inainte de a ajunge la proces
De astazi intra in vigoare legea prin care persoanele implicate intr-un conflict trebuie sa incerce mai intai sa-si rezolve problema la mediator si abia dupa aceea sa se adreseze unei instante de judecata.
Prima sedinta este gratuita, iar mediatorul trebuie sa le explice limpede oamenilor care sunt avantajele acestei noi proceduri, fie ca vorbim despre cazuri de divort, malpraxis sau chiar viol.
Impacarea ii fereste pe protagonisti de chinurile si cheltuiala unor procese de lunga durata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La o intalnire de mediere a participat si un cuplu aflat in pragul divortului, dupa sapte ani de casnicie.
"Vreau sa va spun ca este o posibilitate de a solutiona cauza mult mai repede, mai ieftin, medierea este confidentiala."
Cei doi puteau divorta la notar sau la primarie, dar n-au cazut de acord, asa ca pana ajung in instanta, a intervenit mediatorul.
"- Sa inteleg ca sunt motive temeinice si chiar nu mai puteti continua?
- Da, nu mai putem convietui impreuna si trebuie sa facem pasul acesta."
Un domn de 75 de ani din comuna Aroneanu, judetul Iasi, se chinuie de 20 de ani sa imparta cu cei sase fratii ai sai un teren mostenit de la parinti. Satul de certuri, batranul avea de gand sa mearga la tribunal. Dar acum spera sa rezolve situatia la mediator.
"Este o lege foarte buna daca au dat-o, pentru ca noi stam in ura si in scandal de 23 de ani".
Mediatorii pot rezolva rapid si cu costuri mult mai mici decat cele presupuse de un proces - o serie intreaga de neintelegeri: de la dispute comerciale, divorturi, succesiuni sau partaje in cazul mostenirilor, pana la conflicte de munca, certuri privind terenuri, constructii ori locuinte, precum si cazuri de malpraxis sau viol.
"Partile aflate vremelnic intr-un conflict sunt obligate sa participe la o sedinta cu privire la mediere si sa dovedeasca acest lucru in instantele de judecate", a declarat Romeo Chelaru, mediator autorizat.
In functie de caz, sedintele de mediere costa intre 50 si 200 de lei. Daca nu se ajunge la impacare, se poate trece la pasul urmator: procesul. Dar e obligatoriu un certificat emis de mediator, chit ca partile in conflict refuza negocierea. Fara acest act: "Instanta ii va respinge actiunea ca prematur introdusa".
Datorita acestei legi a medierii, instantele ar putea sa scape, numai in primul an, de 15% din dosare.