Legea medierii, in vigoare de la 1 februarie. Cum pot scapa violatorii de inchisoare
Unu din patru romani are un proces, asa ca-n acest moment peste 4 milioane de dosare sunt in instanta. Autoritatile s-au gandit la mediere in cazul infractiunilor minore.
De la 1 februarie, cine nu are un certificat de la mediator care sa arate ca a aflat macar ca exista sanse de impacare, nu este primit la judecata.
Printre infractiuni se numara lovirile, distrugerile dar si violul. Adica acele fapte in care peste jumatate din cazuri partile se impaca si isi retrag plangerile.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Maria Ionita, bunica victima: "Pe ei daca nu-i pedepseste legea si nu le face nimic, ei ne tortureaza toata viata. Fata mea nu o sa poata sa se casatoreasca...".
Femeia care isi doreste doar liniste este bunica unei tinere care a fost violata.
Daniela Vasile, victima: "Am zis ca nu si m-a luat la bataie".
Potrivit noilor reglementari, Daniela ar putea fi pusa fata in fata cu agresorul ei. I-ar putea cere o suma de bani, ca sa nu-l mai tarasca prin instante sau, dimpotriva, ar putea sa mearga pana in panzele albe doar ca sa-l vada dupa gratii.
Dar cum functioneaza lucrurile?
Daca o persoana a fost agresata, se duce si depune o plangere la politie. In acest moment, ofiterul o anunta ca este obligata sa participe la o sedinta de informare cu un mediator. Afla ca poate sa se impace cu agresorul, care poate scapa de pedeapsa.
Alina Gorghiu, initiatoarea legii: "In momentul in care ai depasit aceasta faza te poti adresa fara nicio problema instantei de judecata, daca nu te-a convins mediatorul".
Sedinta de informare este gratuita. Cu dovada participarii la aceasta sedinta, respectiv un certificat eliberat de mediator, actiunea penala poate fi continuata.
Dorin Badulescu, presedintele Consiliului de Mediere: "Mediatorul este obligat sa pastreze confidentialitatea discutiilor nelimitat in timp, solutia apartine partilor, fara ca mediatorul sa impuna sau sa sugereze solutii la problema acestora".
Initiatorii legii spera ca vor fi rezolvate mai usor dosarele care ridica semne de intrebare. Este si cazul lui Catalin, acuzat de viol chiar de iubita lui. Prima instanta l-a achitat, insa la recurs, din cauza unor vicii de procedura, spune el, a pierdut si a ramas in inchisoare.
Catalin Micu, condamnat: "M-au bagat la puscarie ca sa scape de mine".
Condamnat pentru viol este si Silvian Bratu. El sustine ca amanta pe care o avea de 9 ani l-a reclamat din gelozie. Crede ca ar fi avut sanse de impacare.
Modificarile, care intra in vigoare peste doua saptamani, au in vedere doar infractiunile minore: loviri, amenintari, distrugeri, abandon de familie sau viol simplu. Initiatorii spera ca in primul an instantele sa scape de 15% din dosare.
Sursa: Pro TV
Etichete: proces, mediere, procese, instante, mediatori,
Dată publicare:
18-01-2013 18:34