Profituri uriașe aduse de planta care, în 1989, plasa România pe locul 1 la export în Europa
Cultura de cânepă, care ne plasa pe primul loc în Europa la export în urmă cu un sfert de secol, le aduce acum profit doar străinilor.
În zona Sebeşului, de pildă, un olandez are 600 de hectare şi va câştiga în acest an peste 300 de mii de euro. Omul de afaceri din Olanda a ales România pentru că înainte de 1989 aici se cultivă cânepă, iar climă este prielnică.
Mark Reinders: „În 2012, am început acolo cu 18 hectare de cânepă. Au fost primele hectare de cânepă cultivate în România la acea vreme. Acum, avem 600 de hectare.”
Planta este una rentabilă, pentru că se utilizează tot: frunzele, seminţele şi tulpină.
Daniel Stanciu, inginer:„Din cânepă se obţine fibră, care se foloseşte în industria auto ca şi izolaţie în bordul maşinilor. Sămânţa care se foloseşte în industria alimentară pentru ulei şi cosmetice.”
Fibrele folosite în industria auto ajung în special în Germania, unde se vând cu 800 de euro tonă. Iar seminţele pentru industria alimentară costă în jur de 1700 de euro tonă. Aşa că omul de afaceri estimează că profitul sau va depăşi 300.000 de euro.
Ioana Esu-Vâlcu, asistent manager: „Utilajele sunt aduse din Olanda, sunt patentate special pentru cultivarea cânepii. În acelaşi timp colectează sămânţa, frunza şi secționeaza tulpină.''
La câţiva kilometri distanţă de Sebeş, la Hăpria, Raul, un tânăr în vârstă de 27 de ani, a înfiinţat o astfel de cultură pe 25 de hectare. A investit în 20.000 de lei în seminţe, iar în câteva săptămâni va începe recoltarea.
Materialul care rămâne după ce tulpinile plantei tehnice sunt prelucrate este folosit în construcţii.