Legea care ii protejeaza pe copiii "capsunarilor" a fost votata. Ce vor fi obligati parintii sa faca
S-a votat in sfarsit legea care ii obliga pe parintii care pleaca la munca in strainatate sa anunte asistenta sociala cu 40 de zile inainte de a parasi tara si sa spuna clar in grija cui isi lasa copiii.
Judecatorii vor decide apoi, pe baza anchetei facute de asistentii sociali, daca persoana aleasa este capabila sa aiba grija de cei mici. Daca legea va fi respectata, autoritatile vor avea o evidenta a acestor copii vulnerabili, care pot suferi cumplit, daca mama lor nu este langa ei.
Numai in Iasi sunt inregistrati peste 3800 de copii care au unul sau ambii parinti plecati in strainatate. Dramatic este ca in multe cazuri, adultii nici nu se mai intorc in tara, si nu mai dau nicio veste.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
De regula, bunicii sunt cei care trebuie sa se descurce si sa-i creasca pe cei mici. Este si cazul acestei femei de 50 de ani din Tomesti, judetul Iasi. Fiica ei de 27 de ani a plecat din tara in urma cu trei ani si i l-a lasat in grija pe George, de 4 ani si jumatate.
Timp de aproape doi ani tanara nu a mai dat nici un semn de viata. S-a intors apoi in tara doar ca sa-l nasca pe Andrei, pe care l-a abandonat in maternitate.
"Am aflat prin intermediul autoritatilor de la politie ca mai avem un nepotel. N-am fost incantati. A fost socul vietii noastre, dar cu bunul Dumnezeu ne-am hotarat sa-l crestem si pe acesta. E pacat sa creasca prin straini.", spune Petronela Andrei, bunica.
Femeia se zbate sa le ofere celor doi nepoti tot ce are mai bun, dar se descurca foarte greu. Iar parintii uita, efectiv, de copiii lasati in urma.
Cazuri asemanatoare sunt cu miile in tara. In Dolj, de exemplu, aceasta bunica de 70 de ani are grija de nepotul ei de 7 ani, cu toate ca are doar 500 de lei pensie. Parintii baietelului au plecat in strainatate, si niciunul nu a mai dat vreun semn de viata.
"Ma descurc greu dar ma mai ajuta cel mic. ce-l pun sa faca aia face. Il trimit cu lista la cumparaturi si se descurca singur. De trei ani pe mamica nu o intereseaza nimic de copil", spune Floarea Trica, bunica baietelului.
Acesta e un caz fericit; sunt insa multe situatii in care un astfel de copil abandonat nu se mai tine de scoala si fuge de acasa.
"Apuca pe cai gresite, devine cosumator de bauturi alcoolice, absenteaza nemotivat de la scoala sau intra in anturaje dubioase si comite fapte cu caracter penal." - Tiberiu Bantas, purtator de cuvant al DGASPC Iasi.
Noua lege prevede ca parintii sunt obligati sa-si anunte plecarea peste hotare, iar asistentul social sa verifice atent persoana desemnata de acestia sa aiba grija de copii. Concluziile sunt apoi comunicate instantei tutelare.
"In acest mod avem posibilitatea si noi sa cunoastem cazurile respective, sa le monitorizam si sa intervenim acolo unde este cazul", spune Luminita Munteanu, director al Directiei de Asistenta Comunitara Iasi.
Legea urmeaza sa fie promulgata de seful statului.