Lege contra samsarilor din piețe. Vânzătorii trebuie să pună etichete cu detalii
Măsura care îi obligă pe producătorii de pepeni să își eticheteze produsele vândute în piețe a fost extinsă la toți fermierii.
De acum, trebuie să afișeze pe tarabe prețul produselor, locul de unde provin și când au fost recoltate.
Decizia are ca scop eliminarea samsarilor din piețe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Când vine vorba de etichete, în piețele din țară este haos. Fiecare face ce vrea. Dacă unii scriu - de pildă - prețul pe o hârtie oarecare, alții nici nu-și bat capul.
În curând, lucrurile ar trebui să se schimbe. O lege promulgată de președinte îi obligă pe vânzători să confecționeze pentru fiecare produs vândut în piață o etichetă pe care să scrie clar numele producătorului, localitatea de orgine a produsului, dată de recoltare și prețul de vânzare.
Eticheta trebuie să fie însoțită de certificatul de producător și de carnetul de comercializare.
Comerciant: "A venit Direcția Agricolă și ne-a dat etichetele astea model și avem. Ia uitați, ridichii 1 leu, ceapă 1 leu, salată 1 leu. Ne conformăm."
Comerciant: "Asta e un carnet pe care scriu toată marfa cu care vin eu de acasă și seara ce rămâne mai completez cu cea aduc de acasă și scriu în continuare. Aici am scris cu cât am venit, aici cât mi-a rămas."
Cei care nu vor respectă legea riscă în prima faza un avertisment apoi 500 de lei amendă.
Ion Păunel, președinte Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt: "Administratorii de piețe trebuie să verifice autenticitatea atestatului de producător, a carnetului de comercializare și să verifice zilnic dacă producătorul sau comerciantul a afișat aceste elemente de identificare a fermierului."
Autoritățile speră că în felul acesta vor elimina samsarii din piețe și îi vor ajuta pe micii fermieri să prindă loc la tarabe.
Fermier: "Aduceau produse din afară și le puneau că sunt produse românești, ba chiar scriau produs românesc, roșii românești, castraveți românești și ele erau din afară. O dată cu etichetarea clar se va face diferența."
Vara trecută, o eticheta similară a fost introdusă și pentru comercianții de pepeni.
Aceștia susțin că în urma măsurii profitul le-a crescut cu 30 la sută.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, lege, produse, fermier, eticheta,
Dată publicare:
20-03-2018 19:14