Ministrul Daea a început să le împartă porci fermierilor. Cererea, de 10 ori peste ofertă

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 06 Martie 2018 19:13
Categorie: Social

Programul prin care Ministerul Agriculturii îi susţine pe fermieri să crească porci din rasele Mangaliţa şi Bazna, a debutat marţi oficial în judeţul Sibiu, în prezenţa lui Petre Daea.

Ministrul i-a livrat unui crescător de animale 10 purcei şi a anunţat că se aşteaptă că schema de ajutor să fie una de succes. Deocamdată, deşi sute de persoane, s-au arătat interesate, sunt prea puţine animale disponibile. Crescătorii primesc mai puţini bani de la stat decât de pe piaţa liberă.

Primii 10 purcei, fătaţi doar de câteva săptămâni, vor ajunge la un crescător din comună Bradu, judeţul Sibiu, unde vor fi îngrăşaţi. Petre Daea este încrezător în acest progam şi spune că bugetul pentru 2018 este de un milion de euro. Din păcate nu sunt atâţia purcei câtă cerere există.

"V-am spus, anul acesta nu putem să răspundem la toate solicitările. Dar, pe măsură ce multiplicam acesta rasă, pe măsură ce creşte interesul pentru program, vom reuşi să aducem la fiecare acasă", a declarat ministrul.

Programul lansat marţi la Sibiu bate pasul pe loc în multe judeţe. Cum ar fi, de pildă, în Braşov. Aici, cererea de purcei este uriaşă - 1500 de capete - dar ofertă, infimă - 125. Cei care au scroafe de reproducţie nu sunt interesaţi din cauză că statul le dă doar 250 de lei pentru fiecare exemplar în vreme ce, pe piaţa liberă, pot obţine dublu.

Acest fermier avea la începutul anului 17 purcei. Acum mai are doar doi iar clienţii bat zilnic la poarta fermei. "Preţul de 250 de lei este prea mic. Eu unul nu pot accepta preţul acesta. În ultima lună am vândut 15 la 350 de lei", spune el.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: "Piaţa nu o contracarăm. Deci am văzut asemenea preocupări şi sunt fireşti pe piaţa. Dacă ei nu vor să rămână în program şi vor să-i dea la alt preţ şi găsesc şi cumpărători, este foarte bine."

Crescătorii spun că porcul din rasa Mangaliţa, cu o carne sănătoasă şi săracă în colesterol, are însă nevoie de mai bine de un an ca să ajungă la greutatea de 130 de kilograme, cât impune programul. Asta înseamnă cheltuiala mai mare decât dacă ar creşte un porc dintr-o rasă normală.

Autoritățile n-au suficenți porci de Mangalița si Bazna pentru a acoperi cererea fermierilor
Autoritățile n-au suficenți porci de Mangalița si Bazna pentru a acoperi cererea fermierilor
VIDEO PROTVPLUS.RO
Incendiu de vegetație în Ploiești
Incendiu de vegetație în Ploiești. Flăcările s-au extins la un parc de dezmembrări auto
Prima dezlegare la pește din postul Paștelui. De unde vine această tradiție
O ambulanţă SMURD s-a răsturnat în Capitală. Sunt trei răniţi
Marș împotriva avortului la Iași. Mesajul tatălui unei fetițe cu sindromul Down
Ce a găsit un bărbat în timp ce lucra în grădină. Este din al Doilea Război Mondial
Ministrul Transporturilor: TAROM va anula mai multe curse
SMURD
Un microbuz cu călători, implicat într-un accident în staţiunea Mamaia
Un mort şi doi răniţi într-un accident produs în județul Hunedoara
Spor de xerox la o primărie din Gorj. Ce spune edilul despre această recompensă
Un taximetrist din Iași, amenințat cu cuțitul. Ce au cerut agresorii
Bătrână din Deva, salvată de hoţi de o funcţionară de la bancă. Ce i-a spus
Accident grav în Sibiu. Remorca unui tractor s-a răsturnat peste un copil de 4 ani