Viscolul și gerul au adus necazuri fermierilor. Serele legumicultorilor, făcute praf

Dată publicare: 02-03-2018 18:27
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Viscolul și temperaturile de minus 24 de grade le-au adus mari necazuri fermierilor. La Constanța, serele celui mai mare legumicultor din județ au fost distruse de vânt. Iar în alte părți, gerul a afectat livezile și vița-de-vie.

Sunt și fermieri care s-au bucurat de zăpadă. În câmpia Bărăganului, zăpada depusă a protejat culturile de frig și le-a furnizat și apa necesară.

În localitatea Topraisar din Constanța, viscolul a făcut praf serele legumicultorilor. Foliile care acopereau construcţiile au fost rupte de vânt, iar ce a mai rămas întreg poate ceda oricând sub stratul de zăpadă.

A nins în cantităţi atât de mari, încât s-au format munţi de zăpadă. Au 3 sau 4 metri înălţime, aşa că pe lângă distrugerile provocate de viscol, proprietarii au acum o nouă problemă nu au cum să intre în solarii.

Pentru fermieri pierderile sunt uriaşe.

"Ia uitaţi aici tone de zăpada asta trebuie tăiată, dacă nu o să se rupă singură cum s-a rupt şi în partea cealaltă", spune un fermier.

În alte zone, unde vântul nu a suflat atât de tare, zăpada a fost mană cerească pentru agricultori.

La Galaţi, de pildă, după un sfârşit de an sărac în ploi, pământul avea mare nevoie de apă.

"Din şapte centimetri de zăpadă, prin topire, au rezultat doar doi litri de apă. Zăpada topită, chiar dacă nu e foarte importantă cantitativ, aşa cum au anunţat-o meterorologii, suplineşte deficitul existent deja", susține Cătălin Ionescu, inginer agronom.

Zăpada a adus şi alte beneficii.

Zăpada care a căzut a fost una apoasă, care s-a lipit de plante şi astfel s-a format un covor alb. A fost un fenomen benefic pentru culturi, deoarece le-au protejat de ger, în nopţile de săptămâna aceasta.

Gerul din ultimele zile le-a dat însă fiori celor care au livezi şi podgorii. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii vorbesc chiar de pagube. 10 la sută dintre pomii care porniseră în vegetaţie au avut de suferit.

Iar în podgoriile de şes, mai multe soiuri sensibile la frig au fost distruse într-un procent de cel mult 20 la sută.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO