Bani europeni pentru fermierii care protejează fluturii sau păsările rare

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 12 Martie 2018 18:45
Categorie: Financiar

Fermierii care protejează anumite specii de fluturi pot primi de la Ministerul Agriculturii până la 400 de euro pentru un hectar. Iar cei care le oferă un trai bun păsărilor rare, din rasa acvila ţipătoare mică şi dropie, pot încasa peste 200 de euro.

Fermierii trebuie să le asigure, în schimb, un mediu prietenos în care să trăiască, să nu le sperie cu utilaje agricole şi să nu folosească îngrăşăminte chimice. Ministerul Agriculturii pune la bătaie peste un miliard de euro pentru salvarea acestor specii.

Cei mai mulţi bani îi pot primi fermierii care au pajişti importante pentru fluturii din specia maculinea. Pot primi 410 euro pe hectar, dacă lucrează manual terenul sau 331 de euro, dacă folosesc utilaje uşoare. Cele mecanizate sunt complet interzise. La fel şi pesticidele.

De anul acesta primesc bani şi cei care au terenuri în zonele în care trăieşte dropia, o pasăre care a revenit în ţară, după mulţi ani în care nu a mai fost văzută pe teritoriul ţării noastre.

Cei care vor accepta să transforme terenurile arabile în pajişti vor primi din start 255 de euro pentru un hectar. Cei care vor lucra manual pajiştile importante pentru dropie vor primi 269 de euro/hectar. Iar suma scade pentru cei care vor folosi utilaje agricole.

Dropia a fost văzută în câteva sate aflate la graniţa cu Ungaria. În schimb, acvila ţipătoare mică se găseşte Munţii Făgăraş, Sibiu, Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov.

Fermierii care deţin terenurile agricole situate în zone în care trăieşte acvila ţipătoare mică primesc 200 de euro la/pe hectar. Cu anumite condiţii. Fermierii trebuie să nu cultive nimic pe zece la sută din suprafaţa terenului, iar pe o altă suprafaţa de zece la sută trebuie să lase fâşii nerecoltate.

"Este foarte important pentru noi ca în Transilvania în aceste zone să fie accesibil pentru fermieri şi un pachet pe terenuri arabile. Fermierii pot să aplice pe terenuri arabile", explică Papp Tamaș, ornitolog.

Cel mai probabil, programul îi va convinge doar pe micii fermieri să renunţe la o parte din teren şi să lucreze în sistem ecologic. Marii producători, obţin în jur de 600 de euro pentru un hectar de grâu de exemplu, în timp ce micii fermieri obţin de două ori mai puţin.

Pot accesa fonduri pentru salvarea unor rase de animale şi fermierii care au în bătătura rase româneşti de oi, cai, vaci, porci şi capre.

Un vrâncean a încercat să cumpere cu bani scoşi la copiator şi coloraţi cu carioci
Un vrâncean a încercat să cumpere cu bani scoşi la copiator şi coloraţi cu carioci
VIDEO PROTVPLUS.RO
euro
Când va adopta România moneda EURO. Anunțul făcut de Guvern
Se scumpește masa de Crăciun. Comparație între prețul produselor în 2017 și în 2018
Noi reguli pentru darea în plată. Cum vor putea românii să scape de datorii
Avertismentul FMI despre economie: ”nori de furtună se adună”
Prețuri mari pe piață înainte de Crăciun. Leguma care s-a scumpit cu 32% față de anul trecut
Cine sunt angajații din România care câștigă 1.300 € în mână, dublu față de media națională
Bani, euro
Condiții noi pentru credite, din 2019. 44% dintre români vor să se împrumute anul viitor
Au stat 2 zile la coadă ca să cumpere noua bancnotă de 100 LEI. Cu cât au vândut-o apoi pe internet
Încă o companie aeriană părăsește România. Ce se întâmplă cu pasagerii afectați
Țara în care și moartea este un lux. Familiile, nevoite să aștepte și 10 zile cu morții în casă
Deficitul comercial al României a crescut cu 15,8%, la aproape 12 miliarde de euro
Carrefour trece la nivelul următor. Deschide magazine plutitoare, deservite de bărci și iahturi