Bani europeni pentru fermierii care protejează fluturii sau păsările rare

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 12 Martie 2018 18:45
Categorie: Financiar

Fermierii care protejează anumite specii de fluturi pot primi de la Ministerul Agriculturii până la 400 de euro pentru un hectar. Iar cei care le oferă un trai bun păsărilor rare, din rasa acvila ţipătoare mică şi dropie, pot încasa peste 200 de euro.

Fermierii trebuie să le asigure, în schimb, un mediu prietenos în care să trăiască, să nu le sperie cu utilaje agricole şi să nu folosească îngrăşăminte chimice. Ministerul Agriculturii pune la bătaie peste un miliard de euro pentru salvarea acestor specii.

Cei mai mulţi bani îi pot primi fermierii care au pajişti importante pentru fluturii din specia maculinea. Pot primi 410 euro pe hectar, dacă lucrează manual terenul sau 331 de euro, dacă folosesc utilaje uşoare. Cele mecanizate sunt complet interzise. La fel şi pesticidele.

De anul acesta primesc bani şi cei care au terenuri în zonele în care trăieşte dropia, o pasăre care a revenit în ţară, după mulţi ani în care nu a mai fost văzută pe teritoriul ţării noastre.

Cei care vor accepta să transforme terenurile arabile în pajişti vor primi din start 255 de euro pentru un hectar. Cei care vor lucra manual pajiştile importante pentru dropie vor primi 269 de euro/hectar. Iar suma scade pentru cei care vor folosi utilaje agricole.

Dropia a fost văzută în câteva sate aflate la graniţa cu Ungaria. În schimb, acvila ţipătoare mică se găseşte Munţii Făgăraş, Sibiu, Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov.

Fermierii care deţin terenurile agricole situate în zone în care trăieşte acvila ţipătoare mică primesc 200 de euro la/pe hectar. Cu anumite condiţii. Fermierii trebuie să nu cultive nimic pe zece la sută din suprafaţa terenului, iar pe o altă suprafaţa de zece la sută trebuie să lase fâşii nerecoltate.

"Este foarte important pentru noi ca în Transilvania în aceste zone să fie accesibil pentru fermieri şi un pachet pe terenuri arabile. Fermierii pot să aplice pe terenuri arabile", explică Papp Tamaș, ornitolog.

Cel mai probabil, programul îi va convinge doar pe micii fermieri să renunţe la o parte din teren şi să lucreze în sistem ecologic. Marii producători, obţin în jur de 600 de euro pentru un hectar de grâu de exemplu, în timp ce micii fermieri obţin de două ori mai puţin.

Pot accesa fonduri pentru salvarea unor rase de animale şi fermierii care au în bătătura rase româneşti de oi, cai, vaci, porci şi capre.

Un vrâncean a încercat să cumpere cu bani scoşi la copiator şi coloraţi cu carioci
Un vrâncean a încercat să cumpere cu bani scoşi la copiator şi coloraţi cu carioci
VIDEO PROTVPLUS.RO
robor
Indicele Robor la 3 luni a urcat la 3,23% pe an
Românii care fac avere în doar câteva luni mutând mobilă pentru vedetele din SUA
Raportul de țară al Comisiei Europene, motiv de ceartă între Teodorovici și Corina Crețu
Teodorovici anunță un nou indice ROBOR, bancherii nervoși. Cum vor fi afectați românii
Guvernul va adopta o nouă OUG care modifică "Ordonanța lăcomiei". Ce se va întâmpla cu ROBOR
Indicele ROBOR ar putea dispărea în curând. Cine va scăpa de datorii
Criză în afacerile din România. Angajatorii nu mai au nici profit, nici salariați
Criză în firmele din România. De ce nu mai au patronii nici profit, nici salariați
CE amendează din nou Google, pentru încălcarea legislației UE în domeniul reclamelor
Teodorovici: „Vom modifica OUG 114. Taxa pe lăcomie ”se schimbă în „stimulent pentru hărnicie”
Exportăm tot mai multe produse fabricate în țară
Guvernul modifică programul ”Prima mașină”: ”Sprijinim cât mai mulţi români”
Cele mai ieftine și cele mai scumpe orașe din Europa