Bani europeni pentru fermierii care protejează fluturii sau păsările rare
Fermierii care protejează anumite specii de fluturi pot primi de la Ministerul Agriculturii până la 400 de euro pentru un hectar. Iar cei care le oferă un trai bun păsărilor rare, din rasa acvila ţipătoare mică şi dropie, pot încasa peste 200 de euro.
Fermierii trebuie să le asigure, în schimb, un mediu prietenos în care să trăiască, să nu le sperie cu utilaje agricole şi să nu folosească îngrăşăminte chimice. Ministerul Agriculturii pune la bătaie peste un miliard de euro pentru salvarea acestor specii.
Cei mai mulţi bani îi pot primi fermierii care au pajişti importante pentru fluturii din specia maculinea. Pot primi 410 euro pe hectar, dacă lucrează manual terenul sau 331 de euro, dacă folosesc utilaje uşoare. Cele mecanizate sunt complet interzise. La fel şi pesticidele.
De anul acesta primesc bani şi cei care au terenuri în zonele în care trăieşte dropia, o pasăre care a revenit în ţară, după mulţi ani în care nu a mai fost văzută pe teritoriul ţării noastre.
Cei care vor accepta să transforme terenurile arabile în pajişti vor primi din start 255 de euro pentru un hectar. Cei care vor lucra manual pajiştile importante pentru dropie vor primi 269 de euro/hectar. Iar suma scade pentru cei care vor folosi utilaje agricole.
Dropia a fost văzută în câteva sate aflate la graniţa cu Ungaria. În schimb, acvila ţipătoare mică se găseşte Munţii Făgăraş, Sibiu, Harghita, Covasna, Mureş şi Braşov.
Fermierii care deţin terenurile agricole situate în zone în care trăieşte acvila ţipătoare mică primesc 200 de euro la/pe hectar. Cu anumite condiţii. Fermierii trebuie să nu cultive nimic pe zece la sută din suprafaţa terenului, iar pe o altă suprafaţa de zece la sută trebuie să lase fâşii nerecoltate.
"Este foarte important pentru noi ca în Transilvania în aceste zone să fie accesibil pentru fermieri şi un pachet pe terenuri arabile. Fermierii pot să aplice pe terenuri arabile", explică Papp Tamaș, ornitolog.
Cel mai probabil, programul îi va convinge doar pe micii fermieri să renunţe la o parte din teren şi să lucreze în sistem ecologic. Marii producători, obţin în jur de 600 de euro pentru un hectar de grâu de exemplu, în timp ce micii fermieri obţin de două ori mai puţin.
Pot accesa fonduri pentru salvarea unor rase de animale şi fermierii care au în bătătura rase româneşti de oi, cai, vaci, porci şi capre.