La festivalul Scrumbiei de pe faleza Dunarii oamenii au mancat peste pe jar si bors traditional. "Secretul e leusteanul"
Cu dezlegare pentru cei care tin post, pestele nu a lipsit duminica de pe mesele romanilor.
La Galati, oamenii au mers pe faleza Dunarii la festivalul Scrumbiei sa guste o bucata de peste fript, stropit cu lamaie sau cu mujdei de usturoi.
Iar in Delta, turistii au invatat de la pescari cum se prepara borsul traditional de peste. Pentru cei care au tinut post, Floriile au adus mult asteptata dezlegare la peste.
In Galati, sute de oameni au iesit, duminica, pe faleza Dunarii la Festivalul Scumbiei. De piatra sa fi fost si tot nu rezistai tentatiei de a gusta o bucata din scrumbiile puse pe gratar.
Scrumbia stropita cu lamaie sau mujdei de usturoi s-a vandut cu 10 - 15 lei. Pretul nu a speriat insa pe nimeni.
Femeie: "Foarte buna. E gustoasa, cred ca jarul de la gratar"
Femeie: "Foarte buna, sa stiti."
Reporter: "Are alt gust facuta aici, la jar?"
Femeie: "Are. Si fumul se imprastie si nu te mai sufoca, si are alt gust."
Oamenii au fost incantati si de borsul de peste la ceaun.
Reporter: "Ce peste folosim?"
Barbat: "Somn, crap, putina cega, dar de crescatorie."
Pentru cei mai pretentiosi, bucatarii au gatit si retete fine.
Comerciant: "Avem un somn facut la cuptor, un crap umplut, o stiuca umpluta traditional ca la noi.
Si in Delta Dunarii, pestele a fost vedeta zilei. La Jurilovca, pescarii i-au invatat pe turisti cum se prepara borsul traditional din caras, salau, platica si biban.
Barbat: "Amestecam putin ca sa se faca uniform, legumele sunt deja gata facute. Pestele are nevoie inca de un pic de foc .Secretul unui bors de peste lipovenesc: leusteanul proaspat din gradina"
Pe langa bors, turistii au primit si scrumbii delicioase, fripte pe gratar. Dupa atata peste, turstii care tin la silueta au facut o plimbare pe canalele Deltei.
In Delta, seara s-a incheiata cu un spectacol de muzica lipoveneasca.
Sursa: Pro TV
Etichete: festival, galati, peste, gratar, Delta, caras, bors,
Dată publicare:
09-04-2017 18:34