Italienii și filipinezii care vin să lucreze la noi în țară: ”Salariul e mult mai mic, aici e mai bine”
În timp ce bucătarii noştri pleacă în Italia sau Marea Britanie, străinii lucrează în restaurantele de la noi. Unii spun că nu-și găsesc de lucru în țările lor, pentru că sunt prea mulți absolvenţi ai școlilor de gastronomie.
Alții, cum sunt asiaticii, vin în România atrași de salariile mai bune decât la ei acasă.
În bucătăriile din Baia Mare, muncesc zilele acestea 10 studenţi de la Institutul de Gastronomie din Sardinia. Au venit în practică la noi, dar spera să-şi găsească şi un loc de muncă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marika Monni, student: "Vreau să experimentez în alte ţări, fiindcă îmi place să călătoresc şi la noi în Italia e criză şi nu cred c-o să-mi găsesc uşor de muncă. Acolo sunt şi mulţi bucătari."
Şi Lorenzo vrea să se mute în România, chiar dacă ştie că salariile sunt mai mici decât la el acasă.
Lorenzo Mula, student: "Aş alege România pentru că la noi în Italia e o situaţie economică puţin mai dificilă, dar şi pentru experienţă. Un chef bucătar câştiga între 2000 şi 4000 Euro şi aici mai puţin cu siguranţă."
Jefferson în schimb este din Filipine şi s-a mutat la noi acum 8 ani. A cunoscut o româncă pe internet, care i-a devenit între timp soţie şi i-a dăruit doi copii. Acum este chef la un restaurant cu specific asiatic din Cluj. Cea mai mare provocare a fost să înveţe limba română. Jefferson spune că se simte ca acasă în România.
Jefferson Andamo, bucătar chef: "Am văzut că e mai multă posibilitate pentru familie. De trăit acolo te duci în capitală şi găseşti decent, dar dacă stai un pic mai departe nu se compară. Trebuie să ai multă ambiţie şi răbdare la toate."
Tot din Filipine vine şi Roberto. Pe el l-am găsit într-un restaurant din Capitală, gătind în fața clienţilor pe o plită încinsă.
De trei ani, Roberto şi-a lăsat familia în Filipine pentru a câştiga mai bine în România. Şi-a făcut prieteni aici, dar îi este dor de casă.
Roberton Gabin Butleg, bucătar: "Fiica mea este încă la şcoală în Filipine şi soţia mea e acolo. Am ales România pentru că în Filipine salariul este mult mai mic, iar aici este mai bine."
În acest fel, bucătarii străini umplu golurile lăsate de românii plecaţi la muncă în afara ţării şi pot îmbunătăţi meniurile din restaurantele de la noi.