Italienii și filipinezii care vin să lucreze la noi în țară: ”Salariul e mult mai mic, aici e mai bine”

×
Codul embed a fost copiat

În timp ce bucătarii noştri pleacă în Italia sau Marea Britanie, străinii lucrează în restaurantele de la noi. Unii spun că nu-și găsesc de lucru în țările lor, pentru că sunt prea mulți absolvenţi ai școlilor de gastronomie.

Alții, cum sunt asiaticii, vin în România atrași de salariile mai bune decât la ei acasă.

În bucătăriile din Baia Mare, muncesc zilele acestea 10 studenţi de la Institutul de Gastronomie din Sardinia. Au venit în practică la noi, dar spera să-şi găsească şi un loc de muncă.

Marika Monni, student: "Vreau să experimentez în alte ţări, fiindcă îmi place să călătoresc şi la noi în Italia e criză şi nu cred c-o să-mi găsesc uşor de muncă. Acolo sunt şi mulţi bucătari."

Şi Lorenzo vrea să se mute în România, chiar dacă ştie că salariile sunt mai mici decât la el acasă.

Citește și
mancare
Meniuri tot mai sofisticate pregătite de bucătari, pentru noaptea de Revelion

Lorenzo Mula, student: "Aş alege România pentru că la noi în Italia e o situaţie economică puţin mai dificilă, dar şi pentru experienţă. Un chef bucătar câştiga între 2000 şi 4000 Euro şi aici mai puţin cu siguranţă."

Jefferson în schimb este din Filipine şi s-a mutat la noi acum 8 ani. A cunoscut o româncă pe internet, care i-a devenit între timp soţie şi i-a dăruit doi copii. Acum este chef la un restaurant cu specific asiatic din Cluj. Cea mai mare provocare a fost să înveţe limba română. Jefferson spune că se simte ca acasă în România.

Jefferson Andamo, bucătar chef: "Am văzut că e mai multă posibilitate pentru familie. De trăit acolo te duci în capitală şi găseşti decent, dar dacă stai un pic mai departe nu se compară. Trebuie să ai multă ambiţie şi răbdare la toate."

Tot din Filipine vine şi Roberto. Pe el l-am găsit într-un restaurant din Capitală, gătind în fața clienţilor pe o plită încinsă.

De trei ani, Roberto şi-a lăsat familia în Filipine pentru a câştiga mai bine în România. Şi-a făcut prieteni aici, dar îi este dor de casă.

Roberton Gabin Butleg, bucătar: "Fiica mea este încă la şcoală în Filipine şi soţia mea e acolo. Am ales România pentru că în Filipine salariul este mult mai mic, iar aici este mai bine."

În acest fel, bucătarii străini umplu golurile lăsate de românii plecaţi la muncă în afara ţării şi pot îmbunătăţi meniurile din restaurantele de la noi.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Pentru refugiaţii care au fost bucătari în ţările lor, Franţa e ţara în care o pot lua de la capăt
Pentru refugiaţii care au fost bucătari în ţările lor, Franţa e ţara în care o pot lua de la capăt

Mereu curioşi să încerce gusturi noi, francezii renunţă la prejudecăţi când se aşează la masă. Restaurantele nu ratează ocazia de a le stârni curiozitatea clienţilor, dând în acelaşi timp o nouă şansă unor oameni nevoiţi să ia viaţa de la capăt.

Meniuri tot mai sofisticate pregătite de bucătari, pentru noaptea de Revelion
Meniuri tot mai sofisticate pregătite de bucătari, pentru noaptea de Revelion

Noaptea de Revelion a fost şi rămâne o mare provocare pentru bucătarii cu ştaif. Trecerea în noul an se va sărbători la mese îmbelşugate cu mâncăruri sofisticate care păstrează însă şi gusturile tradiţionale.

Noul val de bucătari, gata să scoată gastronomia românească în lume. Modelul oferit de Sibiu
Noul val de bucătari, gata să scoată gastronomia românească în lume. Modelul oferit de Sibiu

Bucătăria românească, partea a III-a. Sibiul a primit titlul de regiune gastronomică europeană iar din 2019 întreg judeţul se va concentra pe mâncare autentică.

Festivalul Vânătorilor: Ospăț pe cinste, la marginea Vasluiului
Festivalul Vânătorilor: Ospăț pe cinste, la marginea Vasluiului

Zeci de vânători din Vaslui şi-au pus armele în cui şi s-au echipat în straie de bucătari. S-au întrecut în abilităţi culinare şi au gătit, evident, carne de vânat.

Recomandări
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică și mai multe atenționări și avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu, ce vizează intensificări ale vântului, ninsori, polei și viscol, în mare parte din țară.

Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina
Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina

Rusia a lovit fără milă blocuri de locuințe, chiar și în ziua de Crăciun. Valul de drone și rachete a ucis joi cel puțin 5 oameni și a rănit zeci, în mai multe orașe ucrainene.

O fetiță din București a primit, în noaptea de Crăciun, o scrisoare de la Papa Leon al XIV-lea. FOTO
O fetiță din București a primit, în noaptea de Crăciun, o scrisoare de la Papa Leon al XIV-lea. FOTO

O fetiță din București a primit, în noaptea de Crăciun, o scrisoare neașteptată de la Papa Leon al XIV-lea, ca răspuns la un desen prin care se ruga pentru copiii afectați de război.