Pentru refugiaţii care au fost bucătari în ţările lor, Franţa e ţara în care o pot lua de la capăt
Mereu curioşi să încerce gusturi noi, francezii renunţă la prejudecăţi când se aşează la masă. Restaurantele nu ratează ocazia de a le stârni curiozitatea clienţilor, dând în acelaşi timp o nouă şansă unor oameni nevoiţi să ia viaţa de la capăt.
MOHAMED AL-QADI era un bucătar vedetă în Siria, înainte de război. În urmă cu doi ani a fugit în Egipt, de unde a traversat Mediterana spre Italia şi în cele din urmă a ajuns în Franţa. Au fost momente când n-a ştiut dacă o să aibă ce mânca a doua zi.
Acum, în sfârşit, a căpătat siguranţa zilei de mâine şi face ce ştie el mai bine: mâncare. Aşa a reuşit să mai clatine din prejudecăţile oamenilor.
Un antreprenor local a lansat un proiect ambiţios. În bucătăriile firmei sale de catering, găseşti zilnic la treabă bucătari din Iran, Etiopia sau Siria. Louis nu vrea ca imigranţii să-şi adapteze stilul la bucătăria franţuzească, ci să gătească feluri autentice, specifice ţărilor lor.
Ideea a funcţionat, căci, la doi ani de la înfiinţare, firma are agenda plină de evenimente la care asigură mâncarea. Iar bucătarii solicitanţi de azil merg uneori să facă demonstraţii şi să le dea explicaţii clienţilor curioşi.
Această firmă nu e singura care a angajat bucătari refugiaţi. Şi alte restaurante încearcă să-şi atragă clienţii cu mâncăruri exotice gătite de bucătari nativi.