Istoria hainelor romanesti, intr-o expozitie unica, in Capitala. Cum se imbraca Regina Maria pentru evenimentele mondene
O exceptionala expozitie cu obiecte vestimentare de patrimoniu s-a deschis la Muzeul National de Istorie din Capitala.
Pot fi vazute haine de gala purtate de Regina Maria, uniforme ale Regilor Carol si Ferdinand, vesminte vechi de peste 600 de ani, reconditionate cu migala, dar si rochii ''art nouveau'' ori caftane tesute cu fir de aur, din secolul al 18-lea.
In prim plan sunt haine purtate de-a lungul vremii de membrii Casei Regale. Intre acestea, uniformele regilor Carol si Ferdinand, croite la un atelier din Bucuresti.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Impresionanta este, insa, haina de sora de caritate a Reginei Maria, purtata in timpul Primului Razboi Mondial. Desi au trecut 100 de ani, inca se pot observa petele de sange. Dincolo de aceasta imagine, iese insa in evidenta si cealalta latura a reginei.
Catifea de cea mai inalta calitate, zeci de flori de cires brodate manual si pietre pretioase aplicate pe o dantela fina - asa arata una dintre rochiile de gala ale Reginei Maria. O personaliate istorica a Romaniei ce s-a autointitulat in memoriile sale - o dependenta de moda.
Cornel Ilie, muzeograf: "A fost realizata pentru momentul in care regina, pe atunci principesa, si sotul ei, principele Ferdinand, au participat la casatoria tarului al doilea al Rusiei".
Cele mai multe dintre tinute au fost admirate in inalta societate. Despre secolul al 18-lea , istoricii spun ca a fost un desfrau al modei. Nobilimea cheltuia sume uriase pentru materiale aduse din lumea araba, lucru interzis ulterior de unii dintre domnitori. Pentru ca erau cusute cu fir de aur si de argint, hainele nu erau tocmai confortabile.
Fragmentele unui vesmant de la 1400, gasite in mormantul lui Alexandru Cel Bun, sunt de asemenea aduse in atentia publicului, alaturi de vesminte bisericesti din secolul al XV-lea.
Pana sa ajunga in vitrine, obiectele au trecut printr-un minutios proces de restaurare. Doar apa distilata, glicerina si alcoolul sunt folosite la curatarea hainelor de patrimoniu care se pot conserva doar in conditii speciale.
Printre exponate se regaseste si costumul purtat de Constantin Nottara in 1909, in rolul lui Stefan cel Mare, din piesa de teatru "Apus de soare".