Investitii noi. Centrale care fac din gunoi curent electric
In sfarsit s-a gasit o solutie pentru Romania, pe care o putem numi si paradisul gunoaielor. Mai multi investitori straini vor sa construiasca, inclusiv la Bucuresti, centrale care transforma deseurile in curent electric si in caldura.
Castigul este imens de ambele parti. Noi scapam de muntii de deseuri, iar ei isi scot banii din vanzarea energiei.
Groapa urat mirositoare de la Glina este vazuta ca o mina de aur de niste americani dispusi sa faca in urmatorii 10 ani afaceri cu deseurile din Romania. Americanii vor sa construiasca o centrala cu o capacitate de 2,5 MW. Ca sa va faceti o idee, cu aceasta capacitate ar putea fi alimentat timp de un an un cartier bucurestean de marime medie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La Brasov, o alta companie s-a apucat deja de treaba.
Un proiect similar zace de ani buni si in sertarele oficialilor din primaria Timisoara care din pacate cauta inca finantare pentru o centrala.
Si totusi ce ii mana in lupta pe investitori? Doua motive: fac bani din vanzarea electricitatii, dar si din tranzactionarea la bursa a certificatelor verzi pe care le primesc la schimb.
Tehnologia este relativ simpla. Gunoiul este sortat, iar apoi maruntit. Gata tocat, este introdus intr-un cuptor si incalzit in vid pana la 650 de grade Celsius. Astfel se produc metan, propan sau butan. Gazele rezultate sunt folosite ulterior pentru alimentarea unui generator care produce energie electrica.
In tarile dezvoltate, gunoiul alimenteaza orase intregi. Din pacate, noi avem materia prima, adica 10 milioane de tone de gunoi, dar ne lipsesc ideile si vointa.
Potrivit unui studiu efectuat de specialistii danezi, resturile din Capitala ar putea asigura 25% din necesarul de energie termica al orasului.