Nesimtire! Jumatate din pensiunile de la munte arunca gunoiul pe unde apuca

03-10-2010 00:00


Au trecut doar cateva zile de cand voluntarii au adunat din toata tara zeci de tone de gunoaie, si mormanele de mizerie au crescut iar in luminisuri.


Este o dovada de nesimtire, spun inspectorii de mediu, care au vrut sa afle cate pensiuni si hoteluri de pe Valea Prahovei sau din zona Bran-Moeciu au contracte cu firme de salubritate.

Nici jumatate, ceea ce inseamna ca restul arunca deseurile in padure.

Sunt doua categorii de patroni de hoteluri sau pensiuni. Unii nici macar nu recunosc faptul ca inchiriaza camere. Lucreaza clandestin si nu platesc nicio taxa statului. Cand vin controale, spun ca au o vila de vacanta, desi in fiecare camera au acelasi mobilier. Iar gunoaiele le arunca in padure.

Apoi sunt cei care recunosc deschis. Pur si simplu li se pare scump sa incheie contract cu firmele care aduna deseurile.

Pe Valea Prahovei, gunoierii percep intre 150 si 400 de lei lunar de la hoteluri si pensiuni. Multora li se pare mare tariful si isi bat joc de padure.

In zona Bran-Magura-Pestera se intampla un alt fenomen. Toata lumea plateste taxa de salubritate la Primarie: localnicii 30 de lei, iar proprietarii de pensiuni, 150 de lei. Numai ca masina care aduna deseurile vine cam o data la doua saptamani. Sunt proaste drumurile, este explicatia autoritatilor.

Desi amenzile sunt mai mari ca un abonament la o firma de salubritate, nimeni nu se sperie. Ca sa plateasca 10.000 de lei, inspectorii de mediu trebuie sa ii prinda in flagrant pe vinovati.
 

Tags: ecologie, gunoaie,

VIDEO PROTVPLUS.RO