Intors din Afganistan, un soldat ii invata pe romani tehnici de supravietuire. Cum va poate salva viata un sac de gunoi
Sfaturi pretioase pentru cei care iubesc drumetiile si le place sa traiasca periculos. Folosit cum trebuie, un sac de gunoi, de pilda, ii poate salva de hipotermie.
Printre expertii in tehnicile de supravietuire se numara un militar care a fost in Irak si Afganistan, dar si un inginer chimist din Timis.
Claudiu este militar si a participat timp de sase ani la misiuni in Irak si in Afganistan. La 44 de ani, vrea sa le impartaseasca si altora din experienta lui si, in filmulete pe care le-a postat pe internet, arata cum se pot salva folosind doar lucruri pe care le au la indemana.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Ca sa stai intr-o noapte in padure undeva la 10, 12 grade sau poate cu minus ai nevoie totusi sa-ti faci un foc, sa-ti faci un adapost si atunci ai nevoie sa stii un pic. Nu te pui sa te culci pe pamantul ud, iti faci un pat din frunze sau sa te acoperi cu ele", spune Claudiu Pujky, militar.
De exemplu, pe malul Somesului si-a facut un pat din crengi si stuf.
Intr-un rucsac, spune el, incape absolut tot de ce avem nevoie ca sa supravietuim in natura. Nu trebuie sa ne lipseasca un chibrit sau o bricheta. Claudiu spune ca trusa medicala, un fierestrau si o prelata sunt pretioase in momente critice. Si imaginatia ne poate ajuta mult. Din saci de gunoi, de exemplu, un turist ratacit pe munte isi poatw face adapost ca sa nu sufere de frig.
De profesie inginer chimist, Marius Constantin Mirica se filmeza singur in conditii vitrege si posteaza imaginile pe pagina sa de socializare.
"Imi place sa fiu in mijlocul naturii si de cate ori am ocazia ies din oras cu filmatul. Afost un imbold de moment si uite ca de 4, 5 ani ma tin de treaba", spune Marius.
A citit sute de carti de specialitate si vrut sa le arate si altora ca natura nu e atat de ostila pe cat pare.
"Evident trebuie sa prevedem anumite situatii si daca totusi ajungem in ele sa stim ce sa facem. Nu este o activitate complet lipsita de riscuri, trebuie sa fim constienti de ele dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa o facem", mai spune Marius.
Pe viitor, Marius vrea sa organizeze tabere in care sa ii invete pe cei interesati tehnici de supravietuire.