Forest therapy, noua forma de vindecare in Romania. Cat costa o sedinta in padurile de la Rasnov

27-07-2015 07:33


O noua forma de terapie isi face loc in tara noastra: forest therapy, adica vindecarea in padure.
 

Un inginer silvic din Rasnov ii conduce pe turisti printre copaci si ii invata sa se foloseasca de tot ceea ce gasesc in jur, pentru a-si schimba in bine starea de spirit si chiar sanatatea.

Lumina blanda a razelor si cantecele pasarilor fac mai mult decat o sedinta la psiholog. In plus, padurea ofera gratis remedii pentru boli pe care ne-am obisnuit sa le tratam cu medicamente.

Sedinta de terapie se face in grupuri restranse. E nevoie de liniste deplina ca sa auzi fosnetul frunzelor si susurul apei. Primul beneficiu este oxigenarea creierului, iar gura de aer proaspat aduce in organism antibiotice naturale.

Corpul se tonifiaza si se revigoreaza cu apa rece de izvor. Afectiunile la plamani si inima sunt primele care, spun specialistii, se amelioreaza dupa astfel de plimbari in natura. Iar ochii se odihnesc si ei in lumina blanda.

Nicoleta si Marius traiesc la oras si marturisesc ca pana acum nu au stiut sa se bucure cu adevarat de plimbarile in padure.

"Mi-am folosit simturile, simtul gustativ am gasit fragute, simtul tactil, am atins niste muschi. Simt ca structura mea emotionala se vindeca, ca dispar grijile, gandurile", marturiseste Nicoleta.

"Miscarea fizica combinata cu natura iti da o stare fizica si psihica de invidiat uneori", spune Marius.

In padurile din jurul orasului Rasnov exista 6 trasee pentru forest therapy. Sunt zone salbatice, neumblate, cu vegetatie bogata si diversa.

"Daca aceasta terapie este asistata, turistii afla foarte multe lucruri interesante despre ecosistemele forestiere, despre felul in care ele functioneaza si ne influenteaza benefic viata si sanatatea", sustine Florin Nan, presedintele asociatiei Prietenii padurilor din Romania.

In Japonia, forest therapy este o metoda veche de tratament. La Rasnov, o sedinta de o ora si jumatate costa 60 de euro.

VIDEO PROTVPLUS.RO