Inscrierile in clasa pregatitoare. Ministrul Educatiei: Copiii care nu fac fata, inapoi la gradinita

×
Codul embed a fost copiat

PROTV NEWS a transmis LIVE, de la Palatul Victoria, conferinta de presa sustinuta de ministrul Educatiei, Remus Pricopie, pe tema inscrierilor in clasa pregatitoare.

Sinteza declaratiilor ministrului Educatiei Remus Pricopie:

- Incepand cu ora doua va avea loc afisarea rezultatelor peste tot in tara.

- Acestea sunt datele doar pentru inscrierea in clasa pregatitoare, exista aproximativ 15.000 de cereri pentru clasa intai, aceste date le vom furniza maine, nu am vrut sa se faca confuzie.

- Doresc sa le multumesc celor din minister pentru pregatirea din aceasta perioada.

Citește și
copii scoala
In Arad s-au inscris mai putini copii in clasa pregatitoare decat numarul de locuri disponibile
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

- Numarul cel mai mare de inscrieri a avut loc in prima perioada, intre 2 si 5 aprilie, si a scazut pe parcurs.

- Avem 130.000 de copii, implinesc 6 ani pana la 1 septembrie.

- 99,5 % cereri solutionate, restul in faza a doua

- 99% din total cereri au fost solutionate dupa prima optiune.

- 0,5 % din cereri solutionate dupa optiunea a doua - sunt 746 locuri care vor fi solutionate in faza a doua

- Optiunile unui parinte in mediul rural sunt mai mici in comparatie cu otpiunile pentru mediul urban

- Sunt foarte multe judete, precum Calarasi, Braila, Neamt, Suceava, Arad, Gorj, Mehedinti cu 100% cereri solutionate si mai sunt si altele

- In sectoarele 1, 4 si 5 din Bucuresti avem solutionate peste 90%.

- 4298 de scoli, adica 91,% au locuri libere

- Judetul cu cel mai mare numar de cereri nesolutionate este judetul Galati.

- Distributia pe grupe de varsta. Cel mai mic copil are 5 ani si 4 luni, iar cel mai mare are 10 ani. Marea majoritate sunt cuprinsi intre 5 ani si 7 ani. Recomand ca cei mai mici sa fi tinuti sub observatie si daca va fi cazul si nu vor face fata sa vorbim cu parintii, iar copiii sa revina la gradinita.

- Formarea cadrelor didactice care vor preda la clasa pregatitoare. Profesorii vor merge mai departe cu clasele, vor trece in clasa intai, si noua grupa de profesori va trebui sa fie pregatita.

Suplimentarea locurilor in Bucuresti

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a aprobat suplimentarea cu 73 a claselor pregatitoare si cu 13 a claselor I , a declarat miercuri, inspectorul general Constantin Traistaru.

"Am aprobat 73 de clase suplimentare la clasa pregatitoare si 13 la clasa I. Am putea avea totusi o mica problema la Colegiul Goethe, unde s-au inscris aproape 170 de copii, iar capacitatea maxima ar putea ajunge la 120 de locuri. Vom analiza acest caz", a spus Constantin Traistaru.

Inspectorul general scolar al Capitalei declara, la inceputul lunii aprilie, ca in anul scolar 2013-2014 vor fi, la clasa pregatitoare, aproape 13.000 de locuri, dintre care 1.000 pentru invatamantul privat.

"In anul scolar 2012-2013 am avut 181 de unitati cu clase pregatitoare, iar acum vom avea 185. De asemenea, numarul claselor pregatitoare a fost, in anul scolar 2012-2013, de 427, iar acum vom avea 476, respectiv cu aproape 50 mai mult decat in acest an scolar", spunea atunci seful ISMB.

In invatamantul prescolar din Bucuresti sunt inscrisi 10.203 copii care implinesc sase ani pana la 1 septembrie 2013, alti 491 implinesc sapte ani pana la 1 septembrie 2013, iar 4.669 vor face sase ani in intervalul 1 septembrie - 31 decembrie 2013.

In anul scolar 2012-2013, in invatamantul de masa din Capitala sunt 10.027 de elevi in clasa pregatitoare, iar pentru anul scolar 2013-2014, la aceasta forma de pregatire, sunt 11.900 de locuri, conform statisticilor ISMB. Inspectorul general Constantin Traistaru preciza ca, pentru prima data, in Bucuresti exista plan de scolarizare pentru invatamantul particular.

Prima etapa de inscriere in invatamantul primar pentru anul scolar 2013-2014 s-a desfasurat in perioada 2 - 22 aprilie.

Listele copiilor inscrisi vor fi afisate in 29 aprilie, la sediul fiecarei unitati de invatamant, pe site-urile scolilor, acolo unde acestea exista, ale inspectoratelor scolare judetene si, respectiv, pe cel al municipiului Bucuresti. Cea de-a doua etapa de inscriere va avea loc in perioada 8-17 mai, fiind destinata doar copiilor care nu au fost cuprinsi intr-o unitate de invatamant dupa prima etapa.

In 7 mai va fi afisata la unitatile de invatamant si pe site-urile inspectoratelor scolare procedura specifica de repartizare a copiilor pe locurile disponibile. In perioada 20-23 mai va avea loc procesarea cererilor-tip de inscriere depuse de parinti, pe baza criteriilor generale date de inspectoratul scolar si a celor specifice de departajare ale scolii, in limita locurilor disponibile.

Listele finale cu copiii inscrisi in clasele pregatitoare si intai vor fi afisate in 24 mai la unitatile de invatamant. In perioada 27-31 mai vor fi centralizate si solutionate de catre inspectoratele scolare cererile pentru copiii care nu au fost inscrisi pana atunci in nicio unitate de invatamant.

163.743 de cereri de inscriere in clasa pregatitoare, peste estimari; prima etapa s-a incheiat

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a inregistrat 163.743 cereri pentru inscrierea in clasa pregatitoare, cu 1.000 mai mult decat numarul de copii estimat, pana luni seara, cand s-a incheiat prima etapa de inscrieri, potrivit unui comunicat.

Pana luni, 22 aprilie, la ora 20.00, au fost inregistrate 163.743 de cereri de inscriere in clasa pregatitoare pentru anul scolar 2013 - 2014, adica 100,8% din totalul numarului de copii estimat, respectiv 162.429. Din totalul de 163.743 de solicitari, 130.950 sunt pentru copiii care implinesc 6 ani inainte de 1 septembrie 2013, iar 32.950 pentru copiii care implinesc 6 ani incepand cu aceasta data.

MEN mai precizeaza ca 6.585 de cereri au fost completate online, pe formularul disponibil pe site-ul ministerului, la sectiunea inscrierea in invatamantul primar. Dintre cele 6.585 de formulare, 6.059 au fost validate la secretariatele unitatilor de invatamant unde parintii au aplicat.

Afisarea listei copiilor inscrisi in prima etapa se va face in data de 29 aprilie, la sediul fiecarei unitati de invatamant, pe site-urile scolilor, acolo unde acestea exista, si a inspectoratelor scolare judetene, respectiv al municipiului Bucuresti.

Cea de-a doua etapa de inscriere se va desfasura in perioada 8 - 17 mai si este destinata doar copiilor care nu au fost cuprinsi intr-o unitate de invatamant, dupa prima etapa, iar lista finala va fi publica in data de 24 mai.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie a declarat, recent, ca spera ca ponderea celor pentru care nu se va identifica nicio solutie in prima etapa de inscrieri sa fie mica, scolile si inspectoratele avand o misiune grea in saptamana de evaluare a cererilor.

"Sper ca ponderea celor pentru care nu se va identifica nicio solutie in prima etapa de inscrieri, in clasa I si pregatitoare sa fie mica, chiar zero. Evident ca presiunea cea mai mare este in Bucuresti. Dar inscrierile au decurs foarte bine, daca numai la clasa pregatitoare au fost 163.743 cereri, in prima etapa", a mai spus ministrul Pricopie.

El a mai declarat ca, in acest an, au fost simplificate procedurile pentru parinti, dar greul abia incepe pentru scoli si inspectorate.

"Incercam sa dam solutii la prima optiune. De marti, inspectoratele scolare si scolile, prin consiliile de administratie vor analiza cererile, pentru a gasi solutii fiecarui caz in parte. Apoi, inspectoratele vor valida rezultatele. Vor fi date si aprobari pentru suplimentari de locuri, dar numai acolo unde spatiile permit, fara supraaglomerarea unitatilor", a mai spus Remus Pricopie.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Hunedoara: peste 800 de locuri au ramas libere dupa prima etapa de inscrieri in clasa pregatitoare
Hunedoara: peste 800 de locuri au ramas libere dupa prima etapa de inscrieri in clasa pregatitoare

2.730 de elevi au fost inscrisi in clasa pregatitoare si 264 in clasa intai, dupa prima etapa a inscrierilor, desfasurata in judetul Hunedoara.

In Arad s-au inscris mai putini copii in clasa pregatitoare decat numarul de locuri disponibile
In Arad s-au inscris mai putini copii in clasa pregatitoare decat numarul de locuri disponibile

 Estimarile Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Arad privind numarul de copii ce se vor inscrie in clasa pregatitoare s-au dovedit prea optimiste.

Locuri epuizate pentru clasa zero la trei scoli din judet.Ce solutii are Inspectoratul Scolar Timis
Locuri epuizate pentru clasa zero la trei scoli din judet.Ce solutii are Inspectoratul Scolar Timis

Trei scoli din judetul Timis au ramas fara locuri disponibile pentru clasa pregatitoare. Este vorba de Colegiul Banatean, Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” si Liceul Teoretic din Sannicolau Mare.

Aplicatie web pentru parintii care isi inscriu copiii in clasa 0 si clasa I. Afla despre ce e vorba
Aplicatie web pentru parintii care isi inscriu copiii in clasa 0 si clasa I. Afla despre ce e vorba

In aceasta saptamana, in Timis, a inceput inscrierea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I. Cel mai important criteriu de inscriere este faptul ca parintii pot sa isi indrume copiii, in prima faza, doar la scolile din zona in care locuiesc.

In Cluj s-au inregistrat, in numai 2 zile, peste 1.000 de cereri de inscriere in clasa pregatitoare
In Cluj s-au inregistrat, in numai 2 zile, peste 1.000 de cereri de inscriere in clasa pregatitoare

La inceputul acestei saptamani s-a dat startul la prima etapa de inscrieri in clasa pregatitoare pentru anul 2013-2014. Parintii au luat cu asalt scolile, iar dupa numai doua zile, in Cluj s-au inregistrat peste 1.000 de cereri.
 

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.