INFOGRAFIC INTERACTIV. Romanii, tot mai putini si mai bolnavi. Speranta de viata sanatoasa la 50 de ani pentru tara noastra
Veste ingrijoratoare de la Institutul National de Statistica. De mai bine de 12 luni, Romania inregistreaza un spor natural negativ. Adica populatia imbatraneste in mod constant.
Si parca nu era de ajuns ca se nasc tot mai putini copii, dar bunicii nostri sunt si printre cei mai bonavi din Europa. Datele ne arata ca Teleorman este cel mai "batran" judet din Romania. Acolo, un locuitor din 4 are peste 65 de ani.
Din 2014 luna de luna Romania are spor natural negativ. Adica in mod constant se inregistreaza mai multe decese decat nasteri. 137.000 de decese s-au inregistrat in primele 6 luni, fata de 92.000 de nasteri. Diferenta dintre decese si nasteri este cea mai mare din 2007 si pana in prezent.
Teleorman, Valcea, Giurgiu, Buzau si Olt au populatia cea mai batrana din Romania. In aceste judete, cel putin 20% din locuitori au peste 65 de ani.
La polul opus, cu cei mai multi tineri, sunt judetele Ilfov, Satu Mare, Timis, Iasi si Sibiu. Acolo varstnicii reprezinta mai putin de 15% din populatia totala.
Toata Europa se confrunta cu imbatranirea populatiei. Doar ca batranii nostrii sunt mai bolnavi decat ceilalti varstnici europeni. O romanca care are acum 50 de ani va trai in medie pana la 81 de ani. Insa din cei 30 ramasi, doar 13 nu va avea probleme medicale. Un roman de 50 de ani va trai in medie pana la 75. Din cei 25 de ani ramasi doar 14 nu va avea probleme medicale grave.
Indicatorul se numeste "Speranta de viata sanatoasa la 50 de ani". Intr-un fel ne spune cati ani de batranete fara probleme vom avea. Iar Romania nu sta deloc bine. La femei, de exemplu, suntem printre ultimii din Europa.
Ajunsa la 50 de ani o romanca mai are in medie 13 ani de viata sanatoasa. Doar Letonia si Slovacia au indicatori mai prosti. Media Europeana este la 17.8. Topul este condus de malteze, islandeze si norvegience, care la 50 de ani au o speranta de viata sanatoasa de inca 25 de ani!
Un raport al guvernului spune ca ponderea varstnicilor in populatia Romaniei se va dubla in urmatorii 45 de ani. In 2060 o treime din populatie va avea peste 65 de ani fata de 15% in prezent.