In Romania exista mai multe case cu televizor decat cu masina de spalat. Datele ingrijoratoare venite de la INS

Ultima actualizare: 08-04-2015 09:37
televizor

In Romania, avem mai multe case cu televizor decat cu masina de spalat, arata datele Institutului National de Statistica. In mediul rural, de exemplu, gasim un televizor in aproape toate casele, in schimb doar 6 din 10 gospodarii au masini de spalat.

Potrivit acelorasi date, la noi in tara sunt 100.000 de persoane aflate in deprivare materiala severa, care nu au televizor, computer, telefon, autoturism si nici masina de spalat.

300.000 de romani detin televizor. Sunt insa 100.000 de oameni saraci la noi in tara care nu au nimic de pe aceasta lista. Deprivarea materiala severa, adica saracia lucie se stabileste si in functie de bunurile pe care oamenii le au in casa: masina de spalat, televizor, telefon, computer si masina.

Gelu Duminica, sociolog: "In momentul in care stai intr-o casa singur si nu ai acces la nimic, la niciun tip de informatie si vorbesc cu tine doar peretii, accesul la informatie devine oarecum similar cu nevoie de hrana."

La oras, aproape in toate casele gasim masina de spalat si televizor. In 60% exista si un calculator, iar aproape jumatate din oraseni detin cel putin un autoturism. La sat numarul caselor fara masina de spalat este mult mai mare decat cel al caselor fara televizor. Si doar un sfert dintre locuitori detin un autoturism.

In plus, statistica arata ca, in medie, la 100 de gospodarii din Romania avem 140 de televizoare si doar 78 de frigidere. Exista chiar case cu doua televizoare si nici un frigider.

In functie de statul social, atat salariatii cat si patronii au televizoare si masini de spalat. Aproape toti patronii au autoturisme, in timp ce doar jumatate dintre salariati detin unul. Agricultorii au si ei aproape toti televizoare. Insa numai 6 din 10 detin o masina de spalat si doar doi din 10, un automobil.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO