Romania intra pe harta turistica a Europei. Cifrele INS arata cresterea spectaculoasa a banilor pe care strainii ii lasa aici

Ultima actualizare: 21-06-2015 07:04

Stau marturie datele Institutului National de Statistica. Veniti din Israel, Italia, Germania, China, sau Bulgaria, oaspetii se declara atrasi de frumusetea tarii, de evenimentele si petrecerile organizate aici si sunt tot mai multumiti de servicii.

A crescut si suma pe care o cheltuiesc pentru un sejur. In aceste zile, vin la Festivalul International de teatru de la Sibiu in centrul vechi al Bucurestiului, dar si la festivalul de muzica electronica de la Castelul Banffy, in Cluj.

El este pastor iar ea profesoara. Sotii Aupperle se afla pentru a treia oara in Romania. S-au indragostit de Sibiu din povestile unor vecini sasi, stabiliti in Germania. Au facut de toate pe la noi: au stat cu cortul, cu rulota, iar anul acesta s-au cazat la hotel si se declara incantati de servicii. Si cum au nimerit chiar in timpul Festivalului international de Teatru, isi petrec mai tot timpul pe la spectacole.

„Stiam un roman ce locuia in satul nostru si fratele lui ne-a invitat aici. Are o casa in Paltinis si ne-a spus: Fiti oaspetii mei”, explica Ekkehard Aupperle.

„Am ajuns aici, am venit cu avionul, si am calatorit prin tara putin si apoi ne-am intors aici”, il completeaza si sotia sa.

Pe acest domn din Israel l-am gasit plimbandu-se agale pe stradutele incarcate din centrul vechi al capitalei.

"Oamenii sunt foarte foarte draguti, locul este foarte frumos. Am venit din Sinaia si mergem la Slanic. Este minunat!"

Pentru intreaga excursie si-a alocat 5.000 de lei. Insa in medie un turist da in jur de 3000 de lei pe sejur, cu 150 de lei mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Chiar si cei veniti in tara noastra cu afaceri nu rateaza cluburile si terasele, mai ales ca in cele mai multe cazuri preturile sunt mult mai mici decat in tarile lor. Le place si vor mai mult. „Intentionez sa vizitez si nordul tarii. Vreau sa fac asta in decembrie.”

In prima parte a anului 2015 strainii au lasat in tara noastra nu mai putin de 1053 de milioane de lei cu aproape 200 de milioane mai mult decat anul trecut. Jumatate din bani i-au cheltuit pe cazare iar restul pentru baruri, restaurante, plimbari si alte distractii.

Pana acum ne-au vizitat peste 350 de mii de straini, cu 50 de mii mai multi decat anul trecut. Numarul e in continua crestere, mai ales ca urmeaza Electric Castle de la Cluj, targurile de vara in toate marile orase dar si Bucurestii lui Caragiale sau Festivalul international George Enescu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO