Infectata cu HIV si pe cale sa nasca, a fost refuzata de doua maternitati
"M-am simtit discriminata si umilita", declara o tanara din Bucuresti insarcinata in luna a noua si infectata cu HIV, care a umblat pe la trei maternitati pana sa fie acceptata in sala de nasteri.
Medicii au refuzat sa o interneze si i-au vorbit despre pericolele pe care le-ar presupune o astfel de interventie si pentru ei si pentru celalalte paciente. O singura institutie din Capitala accepta astfel de cazuri, insa era inchisa cand femeii i-a venit sorocul. Ca o ironie, ea povesteste ca a contactat virusul tot intr-un spital din Romania, pe cand era bebelus.
In cele din urma disperarea femeii l-a impresionat pe seful sectiei de ginecologie, care a acceptat ca ea sa nasca la spitalul Cantacuzino. Era a treia maternitate la care gravida apelase. Primele doua au refuzat-o spunand ca se tem de riscuri. Tanara a nascut o fetita de 3 kilograme si, dupa un an si jumatate, medicii vor sti cu certitudine daca cea mica este si ea seropozitiva.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Problema este mai mult decat delicata: Bucurestiul nu are un loc oficial unde pacientele infectate cu HIV pot naste in siguranta si pentru ele si pentru ceilalti. Doar maternitatea Giulesti le primeste. Exact unitatea sanitara inchisa in ultima perioada dupa catastrofa de la reanimare.
Si alte femei, aflate in aceeasi situatie, au batut la usi inchise. Medicii le-au vorbit pretutindeni despre primejdiile imense. Din pacate, nu le-au dat si o alternativa.
Legea Sanatatii Publice spune ca toate cadrele medicale "sa respecte si sa aplice in orice imprejurare normele de deontologie medicala cat si drepturile pacientilor". De asemenea, "trebuie sa acorde cu promptitudine si neconditionat ingrijire medicala ca o indatorire fundamentala profesionala si civica".
Reprezentantii Uniunii Nationale a organizatiilor persoanelor afectate de HIV si tanara mama sunt hotarati sa sesizeze si ei Colegiul Medicilor.