Moartea unui fost chirurg, la 8 zile dupa o operatie la picior. O poveste tragica cu bacterii, neglijenta si indiferenta
O ancheta este in desfasurare, chiar in aceste zile, la spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, unde un medic chirurg, in varsta de 90 de ani, a murit la 8 zile dupa o operatie la picior.
Barbatul s-a stins in urma unui soc septic, dupa ce ar fi contactat o infectie intra-spitaliceasca. Sotia lui a reclamat cazul la DSP, Colegiul Medicilor si Ministerul Sanatatii.
Constantin Anagnoste avea 90 de ani si in tinerete a fost seful clinicii de ortopedie a Spitalului Judetean din Vaslui. Pe 5 noiembrie a ajuns la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi cu fractura de col femural. Sotia lui povesteste ca dupa 3 zile de internare a inceput sa se simta rau, dar nici un medic nu l-a consultat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Violeta Anagnoste, sotia pacientului: "Am simtit o stare de indiferenta totala. Efectiv nu ne venea sa credem ca nu prea aveam de vazut medici, asistente, infirmiere. Mi s-a cerut sa duc medicamente, iar din cutia respectiva nu i-a fost data nici o pastila, asta a fost un soc si mai puternic. Este impardonabila atitudinea personalului fata de pacient."
La 7 zile de la operatie barbatul a fost transferat la Terapie Intensiva. Abia atunci, sustine sotia lui, medicii si-ar fi dat seama ca pacientul contactase o infectie intra-spitaliceasca. A doua zi, s-a stins.
Violeta Anagnoste, sotia pacientului: "Mi s-a spus ca acest soc septic este din cauza unei bacterii: clostridium difficile, aceasta fiind o infectie intra-spitaliceasca nosocomiala. Acesta a fost diagnosticul la sectia ATI de la spitalul Spiridon."
Cei din conducerea spitalului spun ca au facut tot ce au putut. Admit insa ca in spital regulile sunt adesea incalcate.
Mihaela Prelipcean, director medical Sf. Spiridon: "Spitalul e vechi de peste 250 de ani. Poate o rigurozitate mai mare fata de cei care vin pasager in spital, cum ar fi studentii, de exemplu, care sunt in numar foarte mare si trec prin spitalul Sf. Spiridon, in fiecare zi sunt sute care intra. Niste reguli minime pentru vizitatori."
Tudor Ciuhodaru, medic UPU la spitalului Sfantul Spiridon: "Multe spitale din Romania sunt adevarate bombe biologice. Pe langa infectiile nosocomiale inerente, oriunde in lumea asta se adauga si timpii enormi de asteptare in UPU, circuitele inadecvate, personalul deficitar si vechimea de peste 200 de ani, in unele cazuri. Cred ca Romania are nevoie de spitale noi, de secol 21. Poate nu e prea tarziu ca demnitarii sa se trateze in Romania. Sa vada cum e sa stai 12 ore la UPU, sa fii plimbat prin curte si prin frig, sa treci pe langa masina de gunoi din curtea spitalului."
Un rezultat al anchetelor in cazul pacientului de 90 de ani este asteptat saptamana viitoare.