Industria cosmeticelor din România, pe o pantă descendentă, din cauza pandemiei

×
Codul embed a fost copiat

Cu o piaţă de peste 5 miliarde de lei în România, industria cosmeticelor este, în acest moment, pe o pantă descendentă.

Vânzările sunt în scădere de până la 30% de la începutul pandemiei, în special la produsele de machiaj. Cum era de aşteptat, cel mai puţin cumpărate au fost rujurile. Şi asta pentru că, în cea mai mare parte a timpului, femeile sunt nevoite să poarte masca de protecţie. Cumpărăm, însă, mai mult săpun şi şampon.

S-au schimbat regulile în magazine. Clienţii nu mai au voie să testeze produsele pe piele, însă pot lua acasă mostre. Dacă, înainte, cele mai cerute erau rujurile, fardurile de pleoape ori pudra, acum se simte o creştere în rândul produselor de epilat, spun specialiştii.

Tânără: „M-am axat mai mult pe îngrijirea tenului şi a corpului şi nu pe machiaj, pentru că oricum nu a trebuit să arătăm bine în public”.

Tânăra: „Singurul lucru care a fost e rimel, sau tuș de ochi, pentru că cel mai tare se văd ochii, restul feţei e acoperit”.

Citește și
loreal
Pe fondul revoltei mondiale anti-rasism, L’Oreal va elimina cuvântul "albire" de pe produsele sale

Iar renunţarea la aplicarea unui strat de machiaj s-a resimţit în vânzările producătorilor începând din martie.

Mircea Turdean, director general al Farmec: „Suntem undeva cam la un 10% scăderi pe cosmetice faţă de primele șase luni ale anului anterior. Scăderi pe care noi am încercat să le acoperim prin a identifica alte grupe de produse, de exemplu acei dezinfectanţi”.

În 2019, piaţa de cosmetice din România a fost de aproape 5 miliarde de lei. Criza sanitară, însă, a lovit brutal, mai ales că mall-urile au fost multă vreme închise, arata o analiză a companiei de cercetare de piaţă Euromonitor.

Bianca Sabou, reprezentant al unui magazin de cosmetice: „S-a observat o scădere în cumpărarea machiajelor pentru buze. Însă s-a observat o creştere foarte mare pentru produsele de îngrijire şi curăţare”.

Dermatologii salută această tendinţă, mai ales că purtăm mască.

Andreea Boca, medic dermatolog: „Porii noştri se dilată, orice predispoziţie acneică a tenului nostru se manifestă, orice patologie cronică, dermatita seboreică, rozacee, toate se accentuează, aşa că măcar în această perioadă în care oricum purtam mască, evitarea pe cât posibil a machiajului e o idee foarte bună”.

Specialiştii estimează că lucrurile nu se vor îndrepta curând. Multe dintre companii au ales să funcţioneze după programul de telemuncă, aşadar angajaţii lucrează de acasă, iar machiajul nu mai prezintă o prioritate.

Citește și...
Oglindă care permite testarea cosmeticelor fără atingere. Cum funcționează
Oglindă care permite testarea cosmeticelor fără atingere. Cum funcționează

Un dispozitiv sub forma unei oglinzi, care funcţionează cu ajutorul realităţii augmentate (AR), a fost instalat la un magazin de cosmetice al lanţului Amorepacific deschis recent în Seul.

Pe fondul revoltei mondiale anti-rasism, L’Oreal va elimina cuvântul
Pe fondul revoltei mondiale anti-rasism, L’Oreal va elimina cuvântul "albire" de pe produsele sale

În contextul în care protestele anti-rasism continuă la nivel global, producătorul de cosmetice L’Oreal anunță că elimină cuvântul „albire” de pe produsele sale.

Recomandări
Europa tremură în așteptarea iernii. Criza provocată de inflație și de dependența de gazele rusești se adâncește
Europa tremură în așteptarea iernii. Criza provocată de inflație și de dependența de gazele rusești se adâncește

În așteptarea iernii, toată Europa tremură. Dependența de gazele naturale rusești, dar și creșterea fără precedent a inflației creează mari probleme.    

"e-Estonia, model pentru viitor". Cum au ajuns elevii estonieni cei mai buni din lume. "Educația e a doua noastră religie"

Educația este foarte importantă pentru estonieni și asta se vede an de an, când elevii din această țară ies mereu pe primele locuri la testele PISA, cele care măsoară nivelul de pregătire și de înțelegere a cunoștințelor.

Compania JetFly, bănuită că ar fi livrat Armatei Române kerosen neconform. Procurorii DIICOT investighează cazul
Compania JetFly, bănuită că ar fi livrat Armatei Române kerosen neconform. Procurorii DIICOT investighează cazul

În plin război la graniță, procurorii DIICOT investighează în premieră un caz de înșelăciune și diversiune la Forțele Aeriene Române.