Mamele care fac copii pe banda rulanta nu vor primi indemnizatia de 85%!

Ultima actualizare: 06-05-2012 06:44

Pedepsite de stat pentru ca vor sa faca inca un prunc! Sunt acele mame care aleg sa nasca cel de-al doilea copil, la scurt timp dupa primul. Ele tocmai au aflat ca vor avea indemnizatii mai mici decat isi imaginau.


Ministerul Muncii a modificat proiectul de lege, astfel incat, in calcularea celor 85 de procente din venit, vor fi incluse si lunile in care mama a primit doar 600 de lei de la stat, pentru intaiul nascut.

Peste cateva zile, Alia implineste noua luni. Parintii vor deja un al doilea copil. Cu un salariu mare, mama spera sa profite din plin de indemnizatia noua de 85% din venit. Schimbarea din sistemul de calcul o incurca rau.

Mi se pare incorect sa faca media intre indemnizatia de 600 de lei si salariul meu real. Suntem nevoiti acum sa ne gandim de doua ori daca sa-i mai facem un frate.
Adrie, mama
In cel mai bun caz, cele 12 luni anterioare nasterii celui de-al doilea copil vor insemna, pentru mama cinci luni de concediu, cu 600 de lei, si alte sapte de munca, pe un salariu de trei ori mai mare. Dupa vechiul proiect, ar fi luat 1.400 de lei pe luna. Acum, va primi cu 400 de lei mai putin.

Initial, normele de aplicare la noua lege calculau cele 85 de procente ignorand complet lunile cu 600 de lei, adica indemnizatia primita o perioada pentru primul copil. Era folosita exclusiv media celor cateva luni, de cand mama s-a intors la serviciu si a primit salariul intreg.

Explicatia e simpla. Suma de 600 de lei, identica pentru toata lumea, nu era de fapt un venit, ci un ajutor de la stat, in contul contributiilor anterioare.

Ministerul Muncii
isi motiveaza franc schimbarea: se face calculul mai usor la 12 luni calendaristice, indiferent ca faci bani sau doar primesti o alocatie standard.

Concediile pentru cresterea copilului sunt acum considerate perioade asimilate, la fel ca somajul, concediile medicale si perioadele de formare profesionala.

Evident, este vorba si de o economie la buget. In fiecare an, in Romania se nasc 250.000 de copii. Numai 40.000 de mamici au insa venituri medii si mari.

Iata care sunt actele necesare pentru indemnizatia de crestere a copilului!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!