Iata care sunt actele necesare pentru indemnizatia de crestere a copilului
Proaspetele mamici care doresc sa beneficieze de indemnizatia marita pentru cresterea copiilor trebuie sa apeleze la Directia de Asistenta Sociala unde vor depune o cerere alaturi de o copie dupa certificatul de nastere al copilului.
Actele necesare pentru obtinerea indemnizatiei:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru femeile care au nascut dupa 1 ianuarie 2009:
- indemnizatia se va acorda dupa depunerea la Directia de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti a unei copii a certificatului de nastere a copilului,
- dar si o copie a cartii de identitate a unui reprezentant legal (persoana care incaseaza banii), potrivit Directiei de Asistenta Sociala.
Pentru femeile care au nascut inainte de 1 ianuarie 2009:
- indemnizatia se va acorda dupa depunerea unei copii dupa certificatul de nastere al copilului si dupa buletinul mamei,
- o adeverinta cu veniturile nete pe ultimele 12 luni si se pot face la sediul Directiei de Asistenta Sociala. Mamele care sunt deja in plata se pot adresa si Agentiilor Locale de prestatii Sociale.
De asemenea, sunt luate in calcul si veniturile aferente perioadelor asimilate, ca de exemplu: somaj, concedii medicale, perioadele de formare si perfectionare profesionala realizate cu acordul sau din initiativa angajatorului, efectuarea stagiului militar sau a serviciului militar pe baza de voluntariat, concedii pentru cresterea copilului.
In acest caz, cel mai frecvent se pot intalni urmatoarele situatii:
A. Cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului sunt constituite si din perioade asimilate si din perioade de realizare de venituri profesionale. In aceasta situatie baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor din perioadele asimilate si din perioada in care s-au realizat venituri profesionale, impartita la 12.
Exemplu:
Persoana pentru care cele 12 luni sunt constituite astfel:
- 4 luni concediu crestere copil timp in care a primit indemnizatia de 600 lei;
- 6 luni activitate profesionala salarizata;
-2 luni concediu de maternitate prenatal, timp in care a primit indemnizatia de maternitate aferenta (85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza carora se calculeaza, conform legii, contributia pentru concedii si indemnizatii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare)
In aceasta situatie, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este urmatoarea :
(4 X 600 lei) + (veniturile salariale inregistrate in cele 6 luni lucrate) + (2 X indemnizatia de maternitate)
B. Cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului sunt constituite numai din perioade asimilate, altele decat concediul pentru cresterea copilului. In aceasta situatie baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor din perioadele asimilate, impartita la 12.
Exemplu:
Persoana pentru care cele 12 luni sunt constituite din perioada de somaj.
Venitul este reprezentat de indemnizatia de somaj, iar baza de calcul pentru stabilirea indenizatiei este reprezentata de suma indemnizatiilor de somaj primite, impartita la 12.
C. Cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate in care nu sunt realizate venituri. In aceasta situatie, conditiile de eligibilitate fiind indeplinite, chiar daca veniturile sunt egale cu ”0” , indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda la valoarea minima de 600 lei.
Exemplu: Absolvente cu examen de licenta sau de diploma ale cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective.
D. Situatia in care se naste inca un copil in perioada in care persoana este in concediu pentru cresterea primului copil.
In acest caz, perioada de concediu se prelungeste pana la implinirea de catre al doilea copil a varstei de 2 ani. Pe aceasta perioada se acorda o singura indemnizatie calculata prin aplicarea procentului de 85% la veniturile realizate inainte de nasterea copilului/copiilor anteriori.