Iata care sunt actele necesare pentru indemnizatia de crestere a copilului

Mama si copil

Proaspetele mamici care doresc sa beneficieze de indemnizatia marita pentru cresterea copiilor trebuie sa apeleze la Directia de Asistenta Sociala unde vor depune o cerere alaturi de o copie dupa certificatul de nastere al copilului.

Actele necesare pentru obtinerea indemnizatiei:

Pentru femeile care au nascut dupa 1 ianuarie 2009:

- indemnizatia se va acorda dupa depunerea la Directia de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti a unei copii a certificatului de nastere a copilului,

Citește și
Disperati de laptele praf contaminat, chinezii apeleaza la mame de imprumut
Mamicile isi pot cere indemnizatia retroactiv. Asa da ajutor!
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

- dar si o copie a cartii de identitate a unui reprezentant legal (persoana care incaseaza banii), potrivit Directiei de Asistenta Sociala.

Pentru femeile care au nascut inainte de 1 ianuarie 2009:

- indemnizatia se va acorda dupa depunerea unei copii dupa certificatul de nastere al copilului si dupa buletinul mamei,

- o adeverinta cu veniturile nete pe ultimele 12 luni si se pot face la sediul Directiei de Asistenta Sociala. Mamele care sunt deja in plata se pot adresa si Agentiilor Locale de prestatii Sociale.

De asemenea, sunt luate in calcul si veniturile aferente perioadelor asimilate, ca de exemplu: somaj, concedii medicale, perioadele de formare si perfectionare profesionala realizate cu acordul sau din initiativa angajatorului, efectuarea stagiului militar sau a serviciului militar pe baza de voluntariat, concedii pentru cresterea copilului.

In acest caz, cel mai frecvent se pot intalni urmatoarele situatii:

A. Cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului sunt constituite si din perioade asimilate si din perioade de realizare de venituri profesionale. In aceasta situatie baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor  din perioadele asimilate si din perioada in care s-au realizat venituri profesionale, impartita la 12.

Exemplu:
Persoana pentru care cele 12 luni sunt constituite astfel:
4 luni concediu crestere copil timp in care a primit indemnizatia de 600 lei;
- 6 luni activitate profesionala salarizata;
-2 luni concediu de maternitate prenatal, timp in care a primit indemnizatia de maternitate aferenta (85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza carora se calculeaza, conform legii, contributia pentru concedii si indemnizatii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare)

In aceasta situatie, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este urmatoarea :
(4 X 600 lei) + (veniturile salariale inregistrate in cele 6 luni lucrate) + (2 X indemnizatia de maternitate)


B. Cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului sunt constituite numai din perioade asimilate, altele decat concediul pentru cresterea copilului. In aceasta situatie baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor din perioadele asimilate, impartita la 12.
Exemplu:
Persoana pentru care cele 12 luni sunt constituite din perioada de somaj.
Venitul este reprezentat de indemnizatia de somaj, iar baza de calcul pentru stabilirea indenizatiei este reprezentata de suma indemnizatiilor de somaj primite, impartita la 12.

C. Cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate in care nu sunt realizate venituri. In aceasta situatie, conditiile de eligibilitate fiind indeplinite, chiar daca veniturile sunt egale cu ”0” , indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda la valoarea minima de 600 lei.

Exemplu: Absolvente cu examen de licenta sau de diploma ale cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective. 

D. Situatia in care se naste inca un copil in perioada in care persoana este in concediu pentru cresterea primului copil.

In acest caz, perioada de concediu se prelungeste pana la implinirea de catre al doilea copil a varstei de 2 ani. Pe aceasta perioada se acorda o singura indemnizatie calculata prin aplicarea procentului de 85% la veniturile realizate inainte de nasterea copilului/copiilor anteriori.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Mamicile au dat buluc la recalcularea indemnizatiei de crestere a copilului
Mamicile au dat buluc la recalcularea indemnizatiei de crestere a copilului

Directiile de asistenta sociala din Bucuresti au fost luate cu asalt marti dimineata de mamici dornice sa-si recalculeze cat mai repede noua indemnizatie pentru cresterea copilului.

Mamicile isi pot cere indemnizatia retroactiv. Asa da ajutor!
Mamicile isi pot cere indemnizatia retroactiv. Asa da ajutor!

Vesti bune pentru mamele cu venituri medii si mari care vor naste in 2009 sau care s-au intors la serviciu desi copilul lor are mai putin de doi ani.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.