Inconstienta romanilor care arunca gunoaie pe unde apuca provoaca probleme uriase. Situatie de urgenta intr-o zona din tara

10-03-2017 19:08


Odata cu topirea zapezii, au iesit la ivela si gunoaiele aruncate fara jena de romani pe unde au apucat.

La marginea drumurilor, in jurul localitatilor, dar si in rauri, este plin de deseuri care otravesc totul in jur.

In judetul Brasov, de pilda, PET-urile au blocat in totalitate albia raului Olt si risca sa provoace inundatii. Imaginea este dezolanta.

Gunoaiele au inceput sa se adune sub podul dintre localitatile Comana si Crihalma de cateva saptamani.

Toate aceste deseuri au ajuns in apa aruncate de oameni care considera albia raurilor un fel de groapa de gunoi. Autoritatile se chinuie acum sa gasesca o solutie pentru a le indeparta.

Localnica: "Eu le-am postat pe internet si speram ia masuri din partea cuiva dar nimic, va pot arata filmarile de acum doua saptamani cand nici nu erau atatea, acum s-a dublat.

Lumea ar trebui sa nu mai arunce, toti suntem vinovati, toata lumea"

Cei de la Garda de Mediu au evaluat situatia insa nu au pe cine sa amendeze. Oltul trece prin trei judete, iar resturile se aduna de pe tot cursul apei.

Mircea Paraschiv, comisar Garda de Mediu Brasov: "Rezolvarea problemei este in interiorul fiecaruia dintre noi, de fiecare data cand aruncam pe jos sau intr-un curs de apa trebuie sa constientizam ca cineva va trebui sa curete."

Localnicii spun ca gunoaiele se aduna aici in fiecare an, insa fenomenul nu a avut amploarea de acum. Dopul creat este atat de mare incat incat risca sa devieze apa si sa provoace inundatii in zona.

Tocmai din acest motiv, autoritatile au hotarat sa cera declararea situatiei de urgenta pentru curatarea zonei.

Si la cativa pasi de Ploiesti, langa localitatea Blejoi, campul pare semanat cu hartii, pungi de plastic, caramizi sau alte materiale de constructie. E opera oamenilor pentru care curatenia din batatura lor inseamna mizerie pentru altii.

Reporter: "Cine arunca?"

Florea Tudor, localnica: "Stie ei cine ca vine noaptea? Cu masini, cu caruta, cu ce are."

Reporter: "Si, ce arunca?"

Florea Tudor: "Gunoaie, dar gunoaie, nu gluma fel de fel de mizerii"

Adevarul este insa ca o mare parte din gunoaie provin chiar de la localnici, care refuza sa incheie contracte pentru servicii de salubritate.

Angajata, firma de salubrizare: "Spun ca ei sunt o singura persoana, de exemplu, si ei nu fac gunoi, dau foc in curte, practic nu fac gunoi dar dupa aceia le gasim peste tot."

Reporter: "Aruncate?"

Angajata: "Stiti cum e romanul".

Ecologizarea acestei zone va costa peste 10 mii de lei, spun autoritatile.

VIDEO PROTVPLUS.RO