Încă din primele zile ale anului, oamenii s-au înghesuit să-și plătească taxele. Cum pot fi achitate online
Au reapărut cozile la taxe şi impozite la casele de pensii, sau chiar la serviciile de parcări. Oamenii s-au înghesuit cu orice risc, numai să se ştie cu dările plătite.
Asta deşi taxele pot fi plătite şi altfel - online la benzinării, poştă, sau chiar la oficiile CEC. Unii s-au grăbit să achite acum şi ca să beneficieze de reducerea de 10% - care se acordă oricum, până în lună martie.
Pe o vreme mohorâtă şi cu doar câteva grade în termometre, zeci de oameni s-au aşezat la coadă în fața sediilor de taxe locale din Bucureşti. Unii au venit chiar înainte de ora deschiderii, ca să prindă loc în faţă.
Cum în interiorul clădirii puteau intra doar câteva persoane, pentru a păstra distanţa de siguranţă, ceilalţi, rămaşi afară, n-au avut încotro decât să se înarmeze cu răbdare. Unii şi-au adus animalul de companie ca să treacă timpul mai repede, alţii - ziarul.
La mai bine de cinci ore de la deschiderea unei direcţii de taxe şi impozite locale din sectorul 6, oamenii încă stăteau la rând. Unii spun că deşi ştiu că pot plăti online ori la benzinării, preferă totuşi să vină aici, ca să fie siguri că plata lor este înregistrată.
Sunt însă şi mii de români pe care nu-i vedem la cozi, pentru că-şi achita taxele online - adică cele pentru casă, maşina şi terenuri.
Numai în primele 4 zile din an, peste 5.000 de bucureşteni şi-au plătit taxele online la Sectorul 3. Şi la plăţile online e păstrată reducerea de 10%, dacă impozitele sunt achitate până la 31 martie.
Iulian Ilie, director general Impozite şi Taxe Locale, Sectorul 3: "GHIŞEUL.ro este un sistem simplu, rapid, uşor de utilizat, la îndemâna oricărei persoane care are acces la internet. Am pus la dispoziţie şi oficiile poştale şi sediile CEC de pe raza Bucureştiului."
Au fost cozi şi la alte instituţii, de pildă la Casa de Pensii. Iar la Cluj-Napoca, oamenii au îndurat zeci de minute-n şir vremea rea ca să-şi depună cererile pentru locurile de parcare, deşi serviciul este disponibil şi pe internet.
România are, potrivit clasamentelor Uniunii Europene, printre cele mai slabe servicii de administraţie online.