In Romania, doar o singura farmacie online din 20 este legala. Ce riscati cand cumparati medicamente de pe internet
Va promit sanatate, insa va pot aduce probleme mai grave decat cele pe care le aveti deja.
Avertismentul vine din partea autoritatilor medicale, care atrag atentia ca doar o farmacie online din 20 este legala, iar jumatate dintre doctoriile comercializate pe net sunt falsificate.
Din pacate, lipsa frecventa a doctoriilor din spitale ii determina pe oamenii disperati sa apeleze la astfel de tratamente, extrem de riscante.
In urma cu cateva luni ofiterii IGPR au prins doi traficanti care vindeau pe internet steroizi si tratamente oncologice. In casa lor politisii au gasit sute de cutii cu astfel de pastile dar si 300.000 de euro.
Din pacate, internetul este plin de anunturi care ii tenteaza pe bolnavii ce nu-si gasesc doctoriile in spitale sau in farmacii. Pe langa pastilele pentru potenta sau de slabit, sunt scoase la vanzare si medicamente pentru tratarea cancerului sau hepatitei sau a unor boli rare.
Multe sunt insa de o calitate indoielnica, potrivit expertilor.
Dan Miclea, director general Media Kompas: 'Avem un grup care are 1100 si ceva de anunturi.. Retelele sunt foarte bine organizate, legislatia e slaba si ele isi fac treaba in continuare...''
Cercetarile arata ca cel putin jumatate din medicamentele vandute pe internet sunt contrafacute. Traficantii imita originalul pentru a insela cumparatorul, insa pastilele sunt fabricate in mod clandestin, fara un control al calitatii.
In urma analizelor s-a constatat ca acestea pot contine mercur, uraniu, arsenic, vopsea si chiar otrava pentru sobolani.
Dan Zaharescu, presedintele ARPIM: "Oamenii trebuie sa inteleaga ca un medicament contrafacut le poate face mai mult rau decat daca nu isi iau tratamentul''
In ultimii ani politistii romani au intocmit numeroase dosare penale pentru contrafacere de produse farmaceutice si vanzare neautorizata de medicamente. Cu toate astea....
Razvan Marinica, subcomisar IGPR: "Legislatia nu prevede clar falsificarea medicamentelor, ci doar contrafacerea, sa falsifici marca, eticheta, nu produsul in sine. Am avut un caz in care nu am putut condamna persoana, desi medicamnetul nu era bun. A fost incadrata la evaziune fiscala, spalare de bani''.
Potrivit unui raport al Uniunii Europene, cele mai multe medicamente contrafacute provin din India.