În plină pandemie, doi bebeluși au primit o șansă la viață. Ce s-a întâmplat
În plină pandemie, doi bebeluşi de şapte zile au primit o nouă şansă la viaţă. Micuţii au venit pe lume cu malformaţii cardiace grave, iar singura lor scăpare a fost intervenţia chirurgicală de urgenţă.
Medicii din Târgu Mureş le-au venit în ajutor. În această perioadă, copiii cu astfel de probleme de sănătate nu mai pot fi trimişi în străinătate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În cazul unuia dintre cei doi bebeluși operați, malformația a fost descoperită cu doua luni înainte de a veni pe lume. Pentru a-i oferi o șansă la viață, imediat după naștere, părinții au făcut tot posibilul ca micuțul să fie transferat la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș.
Operația a durat 6 ore
Mama băiețelului: ”Este o perioadă foarte grea pentru noi, chiar a fost un șoc să aflăm despre problema lui, dar ne-am consolat cu faptul că o armată de medici buni se vor ocupa de el și știam că cine va opera va fi pe mâini bune. Intervenția a însemnat efectiv viață pentru bebelușul nostrum”.
Intervenția a durat șase ore.
Prof. dr Horațiu Suciu, șef Clinica Chirurgie Cardiovasculară: ”Am avut două intervenții deosebit de dificile, doi nou-născuți în vârstă de 7 zile. S-au inversat cele două vase mari, aorta și artera pulmonară. Această malformație în primul rând este incompatibilă cu supraviețuirea în absența intervenției chirugicale și starea copiilor era foarte gravă”.
Măsuri speciale de protecție
În plină pandemie, medicii au luat măsuri speciale de protecție.
Prof. dr. Horațiu Suciu, sef Clinica Chirurgie Cardiovasculară: ”Ne confruntăm cu un dușman pe care nu l-am mai avut înainte, învățăm din mers. Avem materialele care bineînțeles nu sunt niciodată destule, dar în acest moment suntem asigurați cu ceea ce este nevoie”.
La clinica de neonatologie din Târgu Mureș mai sunt internate două femei din București, care urmează să nască. Ambii bebeluși suferă de malformații cardiace.
Până la apariția coronavirusului în Europa, acești copii erau operați și în Italia, acum însă, din cauza restricțiilor, intervențiile nu mai pot fi făcute în străinătate.