Încă o lovitură pentru China, după criza Covid-19. Cea mai proastă veste din ultimii 10 ani
Economia Chinei s-a contractat în primul trimestru al anului, pentru prima dată după decenii de creștere, după ce pandemia de coronavirus a dus la închiderea fabricilor.
Astfel, a doua cea mai mare economie a lumii s-a contractat cu 6,8%, potrivit dateor oficiale prezentate vineri, scrie BBC.
Impactul financiar al pandemiei asupra economiei chineze reprezintă o îngrijorare uriașă pentru celelalte țări, în condițiile în care China este atât un consumator major, cât și un producător semnificativ de bunuri și servicii.
Este pentru prima data când China își vede economia în scădere de când a început să înregistreze cifre trimestriale, în 1992.
În termeni anuali, China nu a mai cunoscut o contracție a PIB-ului din 1976.
"Contracția PIB în ianuarie-martie se va traduce în pierderi permanente de venit, reflectate în falimentele întreprinderilor mici și pierderi de locuri de muncă", a declarat Yue Su pentru Economist Intelligence Unit.
Creștere medie anuală de 9%
Anul trecut, China a raportat în primul trimestru o creștere economică de 6,4%, în condițiile în care era blocată într-un război comercial cu SUA.
În ultimele două decenii, China a înregistrat o creștere medie anuală de 9%, chiar dacă experții pun sub semnul întrebării acuratețea informațiilor transmise de regimul de la Beijing.
De altfel, scăderea raportată acum este mai mică decât cea așteptată de experți, care prognozau cifre mai sumbre.
Printre cifrele prezentate vineri, se vede cum producția industrial a scăzut cu 1,1% în martie, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 15,8%, în timp ce șomajul a ajuns la 5,9% în martie, în revenire după procentul de 6% din februarie.
Declinul înregistrat în primul trimestru arată impactul profund pe care l-au avut pandemia de coronavirus și măsurile draconice ale guvernului asupra celei de-a doua economii a lumii.
Contracția a anulat, practic creșterea de 6% raportată la sfârșitul anului trecut.
FMI prognozează o creștere de 1,2% în acest an
Beijingul a lansat însă un set de măsuri de stimulare a economiei, pe care încearcă să o stabilizeze și să o repună pe creștere.
Joi, Fondul Monetar Internațional a prognozat că economia Chinei va evita recesiunea, dar va crește cu doar 1,2% în acest an.
Începând cu luna martie, China a început treptat să redeschidă fabricile, dar acesta este un proces lent și va dura până se va ajunge la nivelul de producție dinaintea crizei.