"Imi vreau puiul inapoi". Strigatul disperat al unei romance careia statul danez i-a luat copilul, din cauza unei depresii
"Imi vreau copilul inapoi!". Este strigatul disperat al unei mame care nu este lasata de statul danez sa isi creasca pruncul de un an.
Femeia traieste de mult timp in Danemarca, si tot acolo si-a pierdut, in urma cu sapte ani, primul copil, bolnav de leucemie. Anul trecut a adus pe lume un alt baietel, dar la nastere bebelusul a fost luat de langa ea, din cauza unor episoade de depresie pe care mama le-a avut in trecut. Danezii au considerat ca femeia nu este capabila sa il creasca singura.
"Imi vreau puiul langa mine, are dreptul sa creasca cu dragostea mamei lui. Acum cum creste? Printre straini. Fara dragostea mamei", a spus Hermina Gheorghe.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Atunci cand primul baiat i-a murit de leucemie, la doar 14 ani, a inceput cosmarul acestei femei. Hermina Gheorghe a aflat ca e insarcinata cu al doilea copil intr-un spital de psihiatrie, unde a fost internata dupa o tentativa de suicid. Traia in saracie si nu reusea sa treaca peste pierderea fiului, asa ca a vrut sa-si curme suferinta. Cand l-a nascut insa pe William Cristian, viata ei si-a recapatat sensul, chiar daca tatal bebelusului nu a vrut sa auda de el.
Si totusi, imediat dupa nastere, autoritatile daneze au plasat mama si copilul intr-o familie maternala. Acolo a locuit impreuna cu doi batrani care ii supravegheau. Acestia aveau sa spuna ca nu o considera capabila sa fie mama si au separat-o de copil. Acum are dreptul sa-l vada o singura data pe saptamana, o ora si jumatate: "Nu stiu ce mama ar putea fi bucuroasa sa ii smulga din brate copilul de zece saptamani. Chin. Foarte greu sa dai copilul la alta persoana, sa vezi cum pleaca si rade. De multe ori se uita in ochii mei. E foarte greu. De abia astept sa treaca saptamana, sa ma intalnesc cu el, iar cand sunt cu el timpul trece foarte repede".
Fiecare intalnire a Herminei cu copilul ei este supravegheata de pshihologi si de reprezentantii autoritatilor. Fiecare gest nevinovat este studiat si analizat.
"William pare un copil bine dezvoltat, bine proportionat pentru varsta si sexul lui. Are abilitati motorii si lingvinstice normale. Este un copil zambitor si linistit. A adormit numai in primele doua intalniri, in ultimele cinci minute ale intalnirii, cu sprijin de la Hermina, care a interpretat corect semnele de oboseala", se arata intr-un raport psihologic.
Cu toate acestea, autoritatile au considerat ca inca nu este pregatita sa-i inapoieze copilul, care ramane in sanul unei alte familii pe termen nelimitat. Acum mama cere disperata ajutorul autoritatilor romane.
"Exista un regulament european ca tara unde se intampla fapta sa hotarasca ce este mai bine pentru copil. Noi vom solicita o ancheta ca sa vedem cum este ingrijit, dar daca danezii hotrarasc ca este mai bine ca sa stea departe de mama, noi nu o sa putem interveni", a spus Gabriela Coman, de la Autoritatea pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie.
Mama este insa hotarata sa lupte pana in ultima clipa: "Mi-au cerut sa nu mai vorbesc despre copilul cel mare. Fiecare copil are un loc in inima, nu poti sa il dai uitarii. Nu toata lumea e desteapta. Mi-au spus ca sunt o inculta. Chiar daca sunt o inculta si incultii au dreptul la viata, la copii".
Decizia o au danezii. Ancheta autoritatilor romane poate cel mult sa vina in sprijinul mamei in cazul in care aceasta va da in judecata statul danez pentru recuperarea copilului.