Efectele negative ale centrelor de plasament asupra dezvoltarii unui copil. Un studiu arata cat de importanta e o adoptie
Oferiti-le copiilor din centrele de plasament sansa de a creste intr-o familie si adoptati-i! Este mesajul transmis de trei profesori americani care au studiat efectul negativ pe care il are asupra celor mici lipsa parintilor.
Copii nu reusesc sa se ataseze de cei din jur, au un coeficient de inteligenta scazut, sunt depresivi si chiar agresivi. Toate aceste probleme dispara insa in momentul in care copilul ajunge intr-o familie si este crescut cu dragoste.
Simona a adoptat in urma cu 5 ani de la un asistent maternal o fetita superba, care ii spune acum cu dragoste mama. Si ea, si sotul ei au ajutat-o sa se integreze in noua familie.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Trei profesori americani studiaza de aproapte 15 ani peste 100 de copii institutionalizati din Romania. Desi conditiile din centrele de plasament s-au imbunatatit, celor mici le lipseste afectiunea unui parinte.
Din aceasta cauza, unii dintre ei se confrunta cu anxietatea sau depresia, devin agresivi, comunica mai greu cu cei din jur si au un coeficient de inteligenta mic. Aceste probleme se pot vindeca insa, prin iubire.
"Cand plasam acesti copii intr-o familie, multe dintre aceste efecte se estompeaza: coeficientul lor de inteligenta creste, le este mai usor sa dezvolte o relatie cu alti oameni, dar acestea se intampla, de obicei, atunci cand copilul ajunge intr-o familie pana sa implineasca 2 ani", spune Charles A. Nelson, profesor Universitatea Harvard.
"Orice fel de stagiu mai lung al copilului intr-o institutie va duce la dificultati enorme de integrare mai tarziu in societate", crede dr. Bogdan Simion, dir. executiv Institutul pentru Dezvoltarea Copilului.
S-a ajuns aici si pentru ca sistemul de protectie speciala se confrunta cu o lipsa acuta de personal. La Complexul Social de Servicii Sfantul Iosif din sectorul 1, 20 de psihologi, asistenti sociali si educatori tin locul parintilor pentru 37 de copii. Ar fi nevoie de mai multi specialisti insa, toti fug de salariile mici.
"La 20 de posturi scoase la concurs s-au inscris 2 persoane si cred ca si alea au plecat pana acum. Pentru ca daca ai 600-700 de lei salariul nu-ti vine sa ramai in sistem", spune Danut Fleaca, directorul DGASPC sector 1.
In paralel, din cauza birocratiei, adoptiile merg destul de greu. In prima jumatate a anului, au fost infiati 297 de copii, cu 50 mai putini fata de aceeasi perioada din 2013. In plus, sute de familii nu pot trece peste propriile prejudecati privind varsta, etnia sau problemele de sanatate ale unora dintre orfani.