Concediu de integrare si indemnizatie de crestere. Ce beneficii ar putea avea romanii care adopta copii mai mari de 2 ani
Romanii care adopta un prunc mai mare de 2 ani ar putea beneficia de concediu pentru integrarea lui in familie. Prevederea propusa de Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului se afla acum la nivel de intentie si ar urma sa schimbe legislatia.
Autoritatile iau in calcul inclusiv acordarea unei indemnizatii de crestere, la fel ca in cazul mamelor care au copii naturali.
"Era speriata, foarte speriata: Mama, nu pleca, nu ma lasa. O temere reala de parasire". Prin acest chin a trecut zilnic atunci cand mergea la serviciu mama unei fetite adoptate. Isi lasa copila la gradinita, pentru ca atat ea, cat si sotul lucrau. Pentru ca suferinta fetitei sa nu se adanceasca, mama adoptiva a decis sa renunte la locul de munca.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"A trebuit sa-mi dau demisia ca sa ma ocup de integrarea fetitei in familie, pentru ca m-a interesat tare s-o ajut sa depaseasca acest stres si aceasta trauma", spune Simona Czudar, mama adoptiva.
Cu astfel de probleme se confrunta multi dintre cei care au decis sa creasca un copil luat din orfelinat. Tocmai de aceea, legea ar putea fi schimbata, astfel incat si persoanele care adopta fetite si baieti mai mari de 2 ani sa beneficieze de o perioada de concediu si de un ajutor banesc.
"Ne gandim si la introducerea unei astfel de indemnizatii, nu stim inca cuantumul", afirma Gabriela Coman - presedinte ANPDCA. In cazul nou-nascutilor adoptati se aplica aceeasi lege si este valabila aceeasi indemnizatie ca pentru mamele care nasc.
Concediul ar putea fi similar celui pentru ingrijirea copilului, care se intinde pe 2 ani, insa acest lucru nu a fost inca stabilit. E nevoie de modificarea legii pentru nevoile copilului care a fost adoptat. Mai ales ca 8 din 10 copii declarati adoptabili au tulburari emotionale, cognitive, dar si probleme de sanatate. Si nu este de mirare, de vreme ce unii dintre ei au fost refuzati de zeci de ori, fie pentru ca erau prea mari, fie pentru ca erau dintr-o alta etnie.
Legea adoptiei a fost modificata ultima data in aprilie 2012, iar aceasta noua prevedere ar putea intra in dezbatere publica intr-o luna. Va avea, insa, efecte abia de anul viitor.