Hub-uri alimentare: produsele, comandate de pe site și livrate acasă gratuit
Mai mulți întreprinzători au înființat și la noi centre regionale unde se adună alimente din gospodăriile micilor producători. Apoi, acestea sunt vândute direct consumatorilor.
Fermierii sunt mulțumiți pentru că nu mai trebuie să stea în piețe, în timp ce clienții primesc marfa acasă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La Iaşi, proiectul a fost demarat în urmă cu un an. Ideea aşa numitelor Hub-uri alimentare, care fac legătura directă între producător şi consumator, a prins repede la clienţi.
Cei care vor să cumpere alimente de la Hub trebuie să se înregistreze pe site. Apoi, să selecteze produsele dorite, care vor fi livrate acasă sau la serviciu.
Anca Ciubotariu, coordonator proiect HUB alimentar: "Le facilitam accesul la consumatori, încercam să-i sprijinim şi cu întocmirea documentaţiilor. Acest Hub este important pentru ei, pentru că nu mai merg la piaţă. Este o economie de timp. De la producător direct la consumator."
În urmă cu un an, un domn a pornit o mică afacere de familie, cu o carmangerie. Şi el s-a afiliat proiectului.
Paul Ioan, director de vânzări carmangarie: "Lumea e foarte ocupata şi hub-ul îţi scuteşte timpul pe care îl aloci în altă parte."
Lucian Budeanu, producător zmeură: "E un ajutor pentru noi. Ne uşurează munca, le culegem şi le trimitem. În hipermarketuri se intră foarte greu."
Alimentele perisabile nu sunt niciodată risipite. Spre exemplu: dacă o persoană doreşte mure, trebuie să plaseze comanda pe site. Apoi, agricultorul culege fructul proaspăt care, în scurt timp, ajunge la client.
Şi la Cluj, în urmă cu câteva luni s-a deschis un hub alimentar. În acest timp, în asociaţie au intrat peste 20 de mici producători locali. Numărul clienţilor este în creştere, acesta ajungând acum la aproape 400.
Marius Cobărzan, manager Hub alimentar: "Oricine îşi poate face o comandă, noi asigurăm transportul gratuit."
Preţul minim pentru un coş de bază porneşte, în general, de la 40 de lei şi poate ajunge până la 300 de lei.