Helios, cainele salvator care a zburat cu parapanta. Salvamontistii l-au primit cadou si l-au antrenat sa fie erou

Dată publicare: 11-11-2014 18:53
Dată actualizare: 14-11-2014 06:42


Il cheama Helios si pe langa faptul ca este atat de curajos incat participa la misiuni de cautare in munti, mai nou a zburat si cu parapanta.

Pana aici, nimic surprinzator, cu exceptia faptului ca eroul nostru este un catel din rasa "border collie". Colegii lui de la Salvamont Arges, l-au suspus unor teste neobisnuite. L-au coborat in rapel, de pe creste, l-au urcat in elicopter, iar zilele trecute l-au lansat de la 800 de metri altitudine. Helios a plutit asadar vreme de 20 de minute.

Cat a putut de relaxat - asa a fost Helios pe toata durata zborului cu parapanta. Nu parea speriat de vant, inaltimi sau de manevrele pe care le-a facut pilotul atat la decolare cat si la aterizare. "Ii fluturau urechile si ca un adevarat expert se uita la parapanta, la natura si la ce era in jururl lui. Efectiv imi venea sa rad vazandu-l ce comportament are", auexplicat parapantistii.

Helios - are doi ani si doua luni - si a intrat in echipa salvamont Arges dupa ce salvamontistii din regiunea franceza Savoia l-au facut cadou romanilor. A fost antrenat special sa gaseasca victime pierdute in avalanse. Noii colegi de echipa ai lui Helios au continuat sa il pregateasca pentru zborul cu elicopterul si coborarea in rapel, de pe stanci.

Pe langa aceste provocari Helios participa la antrenamente fizice destul de istovitoare. Alearga zeci de kilometri si este invatat sa se scufunde in zapada acolo unde ar putea sa dea peste oameni neajutorati. Salvamontistii sunt siguri ca, oricat de dificile vor fi misiunile viitoare, Helios isi va pastra stapanirea de sine si va fi foarte eficient.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO