Dascalii si-au iesit din minti la Buzau! Au asediat Inspectoratul Scolar
UPDATE: Satui sa fie mintiti cu legea in mana ca vor lua candva lefurile meritate oamenii au dascalii au rabufnit dupa o saptamana in care au refuzat sa mai intre in clase si sa dea note. La mitingul de marti au aparut si jandarmii.
Dureros este ca toti acesti oameni pusi in situatia sa isi cerseasca banii si sa se imbluzesca mai rau ca la carne pe vremea lui Ceausescu sunt dascali.
Furiosi ca nu li se explica omeneste de ce la ultima leafa au primit doar o parte din banii cuveniti s-au dus cu sutele la inspectorat. Si au fortat intrarea pentru ca sefii s-au inchis in birouri si n-au avut taria sa ii priveasca in ochi.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Reactia profesorilor din Buzau este indreptatita. Au de partea lor o lege votata in Parlamentul Romaniei care spune ca le vor creste lefurile de la 1 octombrie 2008.
Cum acest lucru nu s-a intamplat oamenii au mers in instanta si au obtinut hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, care le dau dreptul sa incaseze mai mult cu 33%.
Executivul le arunca praf in ochi protestatarilor si anunta ca o sa le dea esalonat banii cuveniti.
Incidentele de la Buzau i-au ambitionat si mai tare pe dascali. Vor ca autoritatile sa ii respecte pentru ca ei sunt oglinda societatii. Daca nu se intampla asta inseamna ca noi ca natiune nu existam deloc.
Statul dat in judecata de jumatate dintre profesori
Marirea salariilor cu 50%, promisa si aprobata de Parlament, dar niciodata aplicata este pe cale sa dea nastere celei mai mari crize din sistemul de invatamant romanesc! Jumatate dintre cei 275.000 de profesori din Romania au dat in judecata statul.
Cadrele didactice au chemat in instanta Ministerul Educatiei pentru drepturile care li se cuvin conform Legii 221/2008. Potrivit secretarului de stat Catalin Baba, cei care au obtinut deja hotarari judecatoresti favorabile lor vor primi banii esalonat, timp de trei ani.
Sindicalistii declara si ei ca sunt zeci de mii de procese castigate de profesori in instanta si cer ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, sa faca o noua lege prin care toti profesorii sa primeasca majorarile salariale aprobate prin lege de Parlamentul Romaniei inca din 2008 si amanate de toate guvernele, de atunci incoace, prin ordonante de urgenta.
Pana cand si aceasta situatie se va rezolva, profesorii ies in strada si se plang de conditiile proaste din sistemul de educatie de la noi. Mii de dascali au pus cataloagele in cui si au amanat predarea materiei, protestand in fata institutiilor autoritatilor.
Situatia protestelor in tara
In toate scolile din Arad, procesul de invatamant a fost inlocuit cu o greva de avertisment de doua ore. 6.000 de cadre didactice nu le-au preda nimic elevilor iar saptamana viitoare, pe 30 martie, acestia vor picheta Prefectura din Arad.
Si la Constanta, peste 300 de cadre didactice au protestat in fata Inspectoratului Scolar Judetean si a Prefecturii, pentru ca drepturile salariale sa le fie respectate.
In judetul Timis situatia este aceeasi. Peste 300 de profesori au ales sa protesteze si in zilele urmatoare pentru ca sunt nemultumiti de situatia din invatamant.
Profesorii de muzica, desen, teatru si dans au fost si ei in strada. In fata Prefecturii Capitalei si la Ministerul Educaţiei peste 100 de oameni si-au strigat nemultumirile. Ei se plang ca ministerul aloca doar 3.600 de lei pentru scolarizarea unui elev. Sindicalisti Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant cer ca aceasta suma sa fie de 6.000 de lei pe cap de elev.
Cadrele didactice sustin ca daca nu vor fi suplimentate fondurile pentru invatamantul vocational, sumele alocate ajung cel mult pana in luna august.
Pe 25 martie, sindicalistii ameninta ca vor organiza un miting in Piata Victoriei, urmat de un mars de protest care se va incheia la Ministerul Educatiei, concomitent cu un pichet la Ministerul Muncii. La actiune se anunta participarea a peste 10.000 de oameni veniti in Capitala din toata tara.
Daca nici pana atunci nu vor fi gasite solutii clare pentru problemele pe care le ridica angajatii din educatie, la inceputul lunii iunie ar putea fi declansata greva generala pe termen nelimitat. Asta ar insemna blocarea anului scolar prin neincheierea mediilor pentru elevi.
Sursa: Pro TV
Etichete: profesori, buzau, proteste, arad, invatamant, salarii, timis, ministerul educatiei, greva,
Dată publicare:
23-03-2010 00:00