Profesorii, in greva! Refuza sa mai treaca note in catalog

Dată publicare: 22-03-2010 00:00
Dată actualizare: 30-10-2012 23:54


Niciun copil din Romania nu a mers luni acasa cu vreun 10 in catalog. Profesorii le-au tinut tuturor lectia despre "greva japoneza" si i-au anuntat ca nu vor mai trece nicio nota in carnet. Asteapta ca Guvernul, corigent la salarizare, sa faca ceva.

Pe de alta parte, pentru elevii din judetul Buzau continua vacanta fortata de primavara. Dascalii din intreaga tara ameninta de fapt cu blocarea anului scolar prin neincheierea mediilor, daca Guvernul nu ia masuri.

Principalele nemultumiri ale profesorilor:

- Legea Salarizarii care a dus la venituri micsorate chiar si la jumatate
- Legea Educatiei
- reducerea a 15 000 de posturi

"Avem bani sa platim toate salariile pe acest an, dar in acelasi timp trebuie sa punem la punct un sistem de salarizare echitabil pentru toata lumea", este declaratia ministrlui Daniel Funeriu, menita sa linisteasca profesorii.

Ministrul Daniel Funeriu a facut un apel la dezbatere si i-a invitat pe profesorii care sunt gata sa iasa in strada ca sa-si apere drepturile, pe internet. Adresa de web este unpasinainte.edu.ro si, potrivit oficialului, acolo oricine poate intra ca sa ia parte la o dezbatere pe noua Lege a Educatiei.

Reprezentantii profesorilor au discutat vineri cu premierul Emil Boc, fara sa ajunga insa la vreo intelegere. Sindicalistii vor un salariu minim pe economie de 705 lei si in loc de 17%, o majorare salariala de 50%, pe care de altfel au castigat-o si in instanta.

Daca raspunsul Guvernului, pe care ar trebui sa-l primeasca marti, nu va fi convenabil, sindicalistii nu vor mai tine joi cursuri in nici o scoala. In aceeasi zi vor organiza un miting in Piata Victoriei si un mars de protest.

Calendarul actiunilor cuprinde inca o greva pe 22 aprilie si una pe termen nelimitat in iunie, lucru care ar duce la blocarea anului scolar.


VIDEO PROTVPLUS.RO