Guvernul roman NU sprijina invatamantul privat. Aproape 100.000 de copii sunt afectati

05-01-2014 19:40

"Finantarea care urmareste elevul", ramane si in 2014 doar in teorie. Desi este obligat prin lege, Ministerul Educatiei nu va plati nici anul acesta pentru elevii care studiaza la scolile particulare.

Dezamagiti sunt deopotriva parintii, dar si reprezentantii unitatilor de invatamant private, pentru ca masura afecteaza, aproape 100.000 de copii.

Pentru fiecare copil din invatamantul privat autoritatile ar trebui sa achite anual aproximativ 700 de euro, atat cat se plateste catre scoala de stat pentru educatia elevilor. Daca la prima vedere suma nu pare foarte mare, ea ar putea acoperi in unele situatii mare parte din taxa de scolarizare'.

Asa s-ar putea intampla de pilda la o scoala particulara din Capitala, unde cu banii de la stat un parinte ar plati mai bine de jumatate din anul de studiu. Acum fondurile vin doar din taxe si sponsorizari.

Cristina Cojocaru: "Banii ar putea sa mearga pentru dotarea cu materiale moderne, la acordarea de burse pentru copiii din familii cu venituri modeste care vor educatie de calitate sau chiar la scaderea taxelor''.

La fel stau lucrurile si la o scoala privata din Cluj, unde invata 530 de elevi . Nu toti provin din familii instarite, asa ca banii de la stat i-ar ajuta.

Simona Baciu, membru fondator scoala privata: "Prin Constitutie, elevii au dreptul la educatie, nu se spune daca este educatie de stat sau educatie particulara. Banii care vin de la guvern ar ajuta scolile particulare sa se dezvolte si sa fie la nivelul celor din lumea larga."

Finantarea pe elev a fost inclusa in legea educatiei in 2011, dar nu s-a aplicat pana acum, pe motiv ca nu sunt fonduri. Ministerul Educatiei anunta ca a amanat inca o data aplicarea ei pana la sfarsitul anului viitor.

Daniel Funeriu, fost ministru al Educatiei: "Cer guvernului sa respecte legea si sa aloce tuturor copiilor indiferent daca sunt la invatamant de stat sau invatamant privat aceeasi suma de bani exact asa cum prevede legea. trebuie incurajat invatamantul de calitate."

Asa cum se intampla de altfel in tari cum ar fi precum Anglia, Spania, Japonia, Cuba sau Franta.

Gillian Greenwood, director scoala privata: "Am lucrat si am deschis scoli private cred ca in mai mult de 10 tari din lume. Trebuie sa va spun ca guvernul in majoritatea tarilor sustine educatia tuturor copiilor, fie ca sunt in scoli private, de stat sau guvernamentale."

In prezent, in Romania sunt aproape 1000 de gradinite, scoli si licee private in care invata peste 93.000 de copii. Pentru ei ministerul ar trebui sa plateasca aproximativ 14, 5 milioane de euro anual.


VIDEO PROTVPLUS.RO