Notele din liceu, scoase de la admiterea la facultate, raman rezultatele de la bacalaureat

Dată publicare: 23-12-2013 19:18
Dată actualizare: 26-12-2013 09:04


catalog

Admiterea la facultate se va face, din 2014, numai pe baza rezultatelor de la bacalaureat, fara a mai fi luate in calcul notele obtinute in liceu, a anuntat, luni, ministrul delegat pentru invatamant superior si cercetare, Mihnea Costoiu.

Masura, prevazuta intr-un ordin al Ministerului Educatiei, este justificata de faptul ca bacalaureatul "a fost fara cusur", a mai spus Costoiu.

VEZI SI: Va trece razant! Anuntul facut de oamenii de stiinta. Momentul istoric care se va produce in noaptea de Craciun

Pana acum, luarea in calcul a notelor din liceu era lasata la latitudinea organizatorilor examenului de admitere, respectiv a facultatilor.

In acelasi context, Mihnea Costoiu a precizat ca universitatile vor putea stabili, pe langa acest nou cadru general, criterii specifice pentru admiterea la licenta, master sau doctorat.
Noua "regula" de la admitere este anuntata cu sase luni inainte, asa cum prevede legea, lucru care nu s-a mai intamplat in ultimii ani, a mai spus ministrul delegat.

Pe de alta, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate luni de Guvern, care modifica Legea educatiei introdusa in mandatul lui Daniel Funeriu, au fost adoptate si alte masuri ce vizeaza invatamantul superior.

"In invatamantul superior sunt doua categorii de modificari importante: una privind finantarea pe baza indicatorilor de calitate, iar a doua, cresterea rolului Consiliul National al Rectorilor, care devine, prin lege, partener de dialog social al Ministerului Educatiei", a explicat ministrul delegat.

Astfel, din 2014, finantarea universitatilor va fi pe baza indicatorilor de calitate, si nu pe baza ierarhizarii si clasificarii univeristatilor, document oricum suspendat in instanta, a precizat Costoiu.

Prin aceeasi OUG, se introduc modalitati suplimentare de alocare a fondurilor catre universitati, in principal prin incurajarea cooperarii universitatilor cu diferiti actori, preponderent din mediul socio-economic. Altfel spus, finantarea universitatilor este completata prin incurajarea diferitelor institute de cercetare sau companii, publice sau private sa participe la proiecte cu caracter educational.

Cea mai sigura metoda de investitii, la ora actuala. Nu e nici aurul, nici valuta

"Am dat posibilitatea agentilor economici si institutelor de cercetare sa finanteze studiile universitare de doctorat printr-un contract tripartit - universitate-studenti-agenti economici", a explicat Costoiu.

De asemenea, se asigura cadrul legal pentru ca specialisti din diverse domenii de activitate sa ocupe functii didactice de predare, avand statutul de cadru didactic asociat invitat.

Acelasi act normativ clarifica durata anului universitar pentru studentii din anii terminali, astfel incat acestia sa beneficieze de toate drepturile, conform cu statutul lor, pana la 30 septembrie.

O alta reglementare vizeaza reorganizarea Bibliotecii Pedagogice Nationale "I. C. Petrescu", ca sectie a Bibliotecii Centrale Universitare.

Super strategie. Cum a convins o companie aeriana mai multi pasageri sa-si schimbe numele si sa se mute in alta tara

"Din cauza faptului ca imobilul ocupat, pana de curand, de aceasta biblioteca a fost retrocedat, institutia se afla intr-un mare pericol de a pierde fondul de carte si locurile de munca ale angajatilor sai", au explicat reprezentantii Ministerului Educatiei.

Potrivit ministerului, o alta prevedere din OUG se refera la reglementari privind declansarea alegerilor pentru noii membri ai Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS), dat fiind ca in 2014, odata cu finalizarea mandatelor unor membrii, posturile devin vacante.

"In cursul anului 2014, Consiliul ARACIS functioneaza legal cu numarul de membri selectati in urma concursului organizat inanul 2013, pana la ocuparea, in conditiile legii, a locurilor devenite vacante ca urmare a expirarii mandatelor memebrilor numiti provizoriu", prevede OUG.

Citeste si:

Cele mai importante gadgeturi din 2013

Anul in care nu vom mai gasi petrol pe Terra

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO