Specialistii danezi vor sa ii invete pe dascalii romani cum sa transmita elevilor dragostea de carte

×
Codul embed a fost copiat

Sistemul danez de invatamant este unul dintre cele mai bune din intreaga lume, iar integrarea pe piata muncii a absolventilor din Danemarca trece de 80%. Cum reusesc sa faca asta?

Profesorii de acolo stiu cum sa-i atraga pe copii prin lectii relaxate desfasurate in natura. Foarte important, in primii ani nu iau note.

Acum, specialistii danezi vor sa ne ajute sa ridicam standardele din educatia romaneasca si, impreuna cu reprezentantii Facultatii de Psihologie de la Universitatea din Bucuresti, au deschis, in Capitala un centru de consiliere.

Specialistii danezi vor sa-i invete pe dascalii romani cum sa transmita elevilor dragostea pentru carte.

Tinerii vor putea sa studieze in Danemarca si vor fi indrumati catre universitatile unde se pot specializa. Chiar si cadrele didactice cu experienta pot incheia parteneriate ca sa afle secretele sistemului danez.

Citește și
Aglomerație la slujbele de Bobotează
Aglomerație la slujbele de Bobotează din țară. Unii enoriași au luat agheasmă cu bidoanele: „Stropim toată casa, curtea”

Peter Nielsen Wellendorf, seful Departamentului International Facultatea de Educatie si Studii Sociale: "In sistemul danez este foarte important ca elevii sa fie fericiti, noi credem ca fericirea este strans legata de calitatea vietii, nu ne place sa avem copii plictisiti la scoala, ne dorim sa fie inspirati si motivati sa invete"

"Este distractiv la scoala!" Acesta este motto-ul sistemului educational danez, unde copiii se simt la scoala de parca ar fi acasa. Primesc note abia la finalul clasei a IX-a, iar competitia intre ei nu este incurajata.

In Romania, in schimb, calificativele ii departajeaza pe elevi inca din clasa intai. Danezii spun ca este important ca elevii sa fie motivati, nu plictisiti si speriati ca nu pot merge mai departe.

Acolo, cele mai multe activitati se desfasoara in aer liber, in clasa se intra fara pantofi, iar copiii stau mai mult pe jos decat in banci.

Iata ce amintiri frumoase din scoala generala au cateva tinere care sunt acum studente: "Ne-a spus profesoara ca broasca mai intai este un mormoloc si noi n-am crezut-o, apoi ne-a dus la un lac si am prins mormoloci si braste si am vazut cum se dezvolta. A fost foarte distractiv. Astfel de lectii nu le uiti toata viata."

Erik Hygum, Decanul facultatii de Educatie si Studii Sociale: "Trebuie sa fie distractiv, trebuie sa fie viata la ore, daca te-ai murdarit la ore nu-i nimic, i-ai invatat pe elevii tai. Trebuie sa dam scolii o atmosfera noua, pentru ca altfem copiii nu vor invata si nu vor merge mai departe''

Despre eficienta predarii daneze vorbeste si Roxana, care se specializeaza acum la o facultate de acolo: "Am invatat un lucru acolo: ca nu exista intrebari proaste. Am plecat de aici cu ideea ca, decat sa spui ceva gresit, mai bine nu spui. Acolo, mi-au zis ca daca nu stim raspunsurile, le gasim impreuna.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Vin miliardele! Arabii cumpără încă un club din Premier League
NEWS ALERT Vin miliardele! Arabii cumpără încă un club din Premier League
Citește și...
Notele din liceu, scoase de la admiterea la facultate, raman rezultatele de la bacalaureat
Notele din liceu, scoase de la admiterea la facultate, raman rezultatele de la bacalaureat

Admiterea la facultate se va face, din 2014, numai pe baza rezultatelor de la bacalaureat, fara a mai fi luate in calcul notele obtinute in liceu, a anuntat, luni, ministrul delegat pentru invatamant superior si cercetare, Mihnea Costoiu.

Recomandări
Românii care vor lua și cu 1.000 de lei mai puțin din salariu. Măsurile fiscale au lovit o industrie cu 200.000 de angajați
Românii care vor lua și cu 1.000 de lei mai puțin din salariu. Măsurile fiscale au lovit o industrie cu 200.000 de angajați

Eliminarea facilităților fiscale din IT pune o presiune suplimentară pe industria din țara noastră, deja afectată de un val de concedieri în domeniu și de proiecte pierdute în fața altor state cu mână de lucru mai ieftină.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost o mașină spulberată de un tren fără lumini, condus de un mecanic beat, în Mureș
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost o mașină spulberată de un tren fără lumini, condus de un mecanic beat, în Mureș

Cinci persoane, printre care și o fetiță de 11 ani, au fost rănite după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un tren, luni noapte, într-o localitate din județul Mureș.

Alertă de vreme rea la munte. Turiștii au fost îndemnați să părăsească rapid pârtiile
Alertă de vreme rea la munte. Turiștii au fost îndemnați să părăsească rapid pârtiile

Ultima zi de vacanță a venit cu viscol pe crestele munților. Pe Platoul Bucegilor, vântul puternic a blocat, la prânz, turele de pe pârtii. Turiștii au fost rugați să coboare cât mai repede, apoi instalațiile au fost oprite.