Specialistii danezi vor sa ii invete pe dascalii romani cum sa transmita elevilor dragostea de carte

Dată publicare: 03-01-2014 19:45
Dată actualizare: 06-01-2014 06:57


Sistemul danez de invatamant este unul dintre cele mai bune din intreaga lume, iar integrarea pe piata muncii a absolventilor din Danemarca trece de 80%. Cum reusesc sa faca asta?

Profesorii de acolo stiu cum sa-i atraga pe copii prin lectii relaxate desfasurate in natura. Foarte important, in primii ani nu iau note.

Acum, specialistii danezi vor sa ne ajute sa ridicam standardele din educatia romaneasca si, impreuna cu reprezentantii Facultatii de Psihologie de la Universitatea din Bucuresti, au deschis, in Capitala un centru de consiliere.

Specialistii danezi vor sa-i invete pe dascalii romani cum sa transmita elevilor dragostea pentru carte.

Tinerii vor putea sa studieze in Danemarca si vor fi indrumati catre universitatile unde se pot specializa. Chiar si cadrele didactice cu experienta pot incheia parteneriate ca sa afle secretele sistemului danez.

Peter Nielsen Wellendorf, seful Departamentului International Facultatea de Educatie si Studii Sociale: "In sistemul danez este foarte important ca elevii sa fie fericiti, noi credem ca fericirea este strans legata de calitatea vietii, nu ne place sa avem copii plictisiti la scoala, ne dorim sa fie inspirati si motivati sa invete"

"Este distractiv la scoala!" Acesta este motto-ul sistemului educational danez, unde copiii se simt la scoala de parca ar fi acasa. Primesc note abia la finalul clasei a IX-a, iar competitia intre ei nu este incurajata.

In Romania, in schimb, calificativele ii departajeaza pe elevi inca din clasa intai. Danezii spun ca este important ca elevii sa fie motivati, nu plictisiti si speriati ca nu pot merge mai departe.

Acolo, cele mai multe activitati se desfasoara in aer liber, in clasa se intra fara pantofi, iar copiii stau mai mult pe jos decat in banci.

Iata ce amintiri frumoase din scoala generala au cateva tinere care sunt acum studente: "Ne-a spus profesoara ca broasca mai intai este un mormoloc si noi n-am crezut-o, apoi ne-a dus la un lac si am prins mormoloci si braste si am vazut cum se dezvolta. A fost foarte distractiv. Astfel de lectii nu le uiti toata viata."

Erik Hygum, Decanul facultatii de Educatie si Studii Sociale: "Trebuie sa fie distractiv, trebuie sa fie viata la ore, daca te-ai murdarit la ore nu-i nimic, i-ai invatat pe elevii tai. Trebuie sa dam scolii o atmosfera noua, pentru ca altfem copiii nu vor invata si nu vor merge mai departe''

Despre eficienta predarii daneze vorbeste si Roxana, care se specializeaza acum la o facultate de acolo: "Am invatat un lucru acolo: ca nu exista intrebari proaste. Am plecat de aici cu ideea ca, decat sa spui ceva gresit, mai bine nu spui. Acolo, mi-au zis ca daca nu stim raspunsurile, le gasim impreuna.


VIDEO PROTVPLUS.RO