Guvern: Se vor inchide scoli si spitale! Se vor impozita tichetele de masa!

10-05-2010 00:00


UPDATE: Concret Romania si-a luat angajamentul de a reduce salariile si pensiile, in plus de la 1 iunie nimeni nu mai are voie sa se pensioneze anticipat , iar tichetele de masa, castigurile la bursa si dobanzile bancare vor fi impozitate.

De asemenea vor fi taxate salariile compensatorii primite la disponibilizare iar lucratorii din domeniul IT nu vor mai primi niciun fel de scutire fiscala.

Cei de la FMI cer privatizarea sau inchiderea Termolectrica si a CFR Marfa, dar si reducerea numarului de scoli si spitale. Toate aceste masuri apar in scrisoarea de intentie semnata cu autoritatile romane.

Intr-o romana stalcita seful delegatiei de la Washington a spus lucrurilor pe nume. Daca nu reducem de urgenta cheltuielile bugetare ne vom scufunda.

In aceste conditii, masurile anuntate pana acum desi dure, nu sunt suficiente. Urmeaza cum era de asteptat si disponibilizari masive. Iar americanii nu s-au ferit sa dea o cifra de data aceasta: 250.000.

Memoramdumul suplimentar de Intelegere convenit de Romania cu FMI si UE:

1. Guvernul impoziteaza tichetele de masa, dobanzile la depozite bancare si elimina scutirile pe venit in IT.

2. Se ingheata pensionarile anticipate de la 1 iunie, pana la intrarea in vigoare a legii de reforma a sistemului de pensii, si se limiteaza pensionarile de invaliditate. Acestea vor fi acordate numai daca au fost aprobate in prealabil de echipe de evaluare medicala din Ministerul Muncii.

3. Guvernul s-a angajat fata de FMI sa majoreze TVA si cota unica, daca masurile luate deja nu au efect.

4. Documentul mai prevede reducerea cu 25% a salariilor, dar si a sporurilor si altor plati de natura salariala pentru toti salariatii din sectorul public, incepand cu 1 iunie 2010, precum si "rationalizarea" in continuare a numarului de salariati din sectorul public, in lunile urmatoare.

5. Fondul de salarii pentru sistemul bugetar va fi limitat anul viitor la 39 de miliarde lei, prin reducerea numarului total de angajati in sectorul public.

6. Fiecare dintre cele zece companii monitorizate trebuie sa reduca trimestrial arieratele cu 2,5%, diminuarea urmand sa fie efectuata incepand cu al treilea trimestru al acestui an.

7. Guvernul s-a angajat in fata FMI si CE sa inceapa procedurile de privatizare sau inchidere pentru Termoelectrica si sa vanda pachetul majoritar de actiuni la CFR Marfa.

8. Se va aproba un nou sistem care sa reglementeze plata stimulentelor.

9. Cel de-al 13-lea salariu pentru bugetari va fi eliminat prin Strategia Fiscala pentru 2011-2013 - inaintata Parlamentului pana la finele lunii mai.

10. Se va introducere un impozit pe cifra de afaceri, pentru distribuitorii de medicamente.

11. Pana in august, se va introduce coplata in sistemul de sanatate. Se reduce numarul paturilor din spitale cu 9200. De asemenea, nu se vor reinnoi autorizatiile pentru cele mai ineficiente 150 de spitale.

12. Autoritatile romane s-au angajat sa nu promoveze unele initiative legislative, precum proiectul legii falimentului personal, care ar submina disciplina in materie de creditare, pentru a consolida stabilitatea financiara.

13. Guvernul s-a angajat sa limiteze, pana la inceputul anului viitor, personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariati, ceea ce reprezinta disponibilizarea a 70.000 de bugetari, reiese din datele prezentate in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul cu FMI.

VIDEO PROTVPLUS.RO